Eredményesnek tekinti a tavalyi tevékenységét a Start Garancia Zrt.

Gazdaság, 2024.05.08

Eredményesen támogatta a vállalatokat és erősítette a gazdaságösztönző tevékenységét tavaly a Start Garancia Zrt. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Elfogadott beszámolójuk alapján a kezességállomány 2023 végére elérte a 310 milliárd forintot. A portfólió 101 milliárd forinttal nőtt, amivel több mint 140 milliárd forint összértékű finanszírozás valósult meg a hitel- és kötvénypiacon. A mérlegfőösszeg 118 milliárd forintra, a saját tőke 105 milliárd forintra emelkedett - írták.

Limbach Attila vezérigazgató a közlemény szerint úgy véli, hogy az államilag viszontgarantált kezességvállalás az érett fázisban lévő vállalkozások növekedési terveinek finanszírozásában kiemelt szerepet tölt be. Idén és a következő években a vállalati beruházások, a hitel- és kötvénypiac fellendülése várható, ennek ösztönzése érdekében a Start Garancia Zrt. kezességvállalási tevékenysége továbbra is támogatja a vállalkozások forráshoz jutását - tették hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tulajdonosi joggyakorlásával működő társaság az állami viszontgarancia mellett biztosít kezességet a nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez. Segítségükkel olyan vállalkozások is forráshoz juthatnak, amelyek kezesség nélkül csekélyebb összegben vagy kedvezőtlenebb feltételekkel találnának finanszírozást. Ehhez a kezességvállalás az egyik leghatékonyabb gazdaságpolitikai eszköz, a Start Garancia Zrt. ennek megfelelően a profitorientált működés helyett a vállalati hitel- és kötvénypiac ösztönzésére összpontosít. A beruházások finanszírozásának megkönnyítése hozzájárul többek között az innovációhoz, a munkahelyteremtéshez és a piaci versenyhez, ezáltal Magyarország gazdasági növekedésének újraindításához és a magasabb növekedési ütem elősegítéséhez - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!