Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

Gazdaság, 2023.03.24

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.

A közleményben kiemelik, hogy az energiaszektor digitalizációja egyre sürgetőbbé váló folyamat, hiszen a digitális innovációk segítségével jelentősen hatékonyabbá válhat a közműhálózatok működése. Az energiaszektor számára a folyamatosan növekvő energiaigény kezelése egyre komolyabb kihívást jelent, mely egyre komplexebben üzemelő energiahálózatokat is feltételez egyben. Ezek felépítésében és működtetésében juthatnak komoly szerephez a mobilhálózatok, mutat rá az Ericsson friss riportja. A mobiltechnológia és az 5G számos területen előrelépést hozhat, így hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé, ahogy hatékonyabb hibamegelőzést és karbantartást.

A karbantartási fázisok és az üzembiztonság terén a prediktív karbantartás egyre hangsúlyosabb szerepet kaphat, mely során a rendszerbe ágyazott szenzorok adatait elemezve észlelhet és javíthat egy potenciálisan felmerülő problémát egy szolgáltató, még mielőtt a hiba eszkalálódna és ügyfelek tömegeit érintené. Az Ericsson és az Arthur D. Little intézet közös kutatása szerint a prediktív-alapú karbantartás akár 25 százalékkal is csökkentheti egy generátor vagy erőmű éves, karbantartásra fordított idejét, így a rendszerek tervezett leállításával keletkező veszteség is lényegesen csökkenhet. A karbantartó személyzet munkáját is egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetik a távolról elvégzett vizsgálatok, ahol például drónok mobilhálózatokon keresztül kommunikálva térképezhetik fel az áramfejlesztők és különböző infrastruktúra-elemek állapotát, állagát.

A technológia segítségével kevésbé kockázatossá tehetőek a karbantartási műveletek. A dolgozók például különféle szenzorokkal ellátott öltözeteket viselhetnek munka közben, melyek valós időben küldhetnek a mobilhálózatokon keresztül képeket és adatokat elemzés céljából.

A mobiltechnológiával okosabb hálózatok jönnek létre. A hálózati hibák automatikus felderítése és központi kijelzése drámaian csökkenti a hálózatüzemeltetők reakcióidejét, amelyek a gyors átterheléssel lényegesen gyorsabban, szinte észrevétlenül tudnak reagálni a rövid kimaradásokra.

Az új technológiák gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt biztosítanak a végfelhasználókkal is, továbbá támogathatják a takarékosabb energiafelhasználást. Így például a hálózathoz tartozó, az üzemeltető által fenntartott elektromosautó-töltők mobilhálózatokon keresztül kommunikálva jelezhetik a fogyasztóknak a töltőállomás éppen aktuális foglaltságát, illetve a töltő és az autó kapcsolatát, a töltési folyamat előrehaladását. A fogyasztók részéről természetes válaszreakció a drasztikusan növekvő energiaárakra a fogyasztás visszafogása mellett a fogyasztás mértékének ellenőrzése iránti igény. Ebben segíthetnek a távolról elérhető okosmérők, melyek nem csak a fogyasztás nyomon követésére alkalmasak, hanem a megfelelő háttérrendszerekkel kiegészítve a fogyasztó egyéni szokásait figyelembe véve adhatnak takarékossági tanácsot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!