Erős évet zárt tavaly az ABB

Gazdaság, 2024.02.01

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta a tavalyi évet a svájci ABB, amely a világ egyik vezető vállalata az ipari digitális technológiák területén - derült ki a cég 2023. negyedik negyedéves és tavalyi egész éves eredményeiből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A közlemény szerint a tavalyi negyedik negyedévben összehasonlító alapon az ABB rendelésállománya az előző évhez képest stabil maradt, a négy üzletágból háromban növekedés volt tapasztalható. A legtöbb ügyfélszegmens javult vagy stabil maradt, a gyengébb kereslet elsősorban a lakóépület- és gyártásautomatizálás területén volt tapasztalható, ez utóbbit a rendelési szokások normalizálódása, valamint a robotikai piac gyengesége hátráltatta.

Összhangban a negyedik negyedévre jellemző korábbi trendekkel, a book-to-bill arány (azaz az új rendelések és a teljesített, számlázott rendelések aránya) egy alatti, 0,93 volt, ami annak tudható be, hogy a negyedik negyedévi bevételeket általában az év végi rendszerszállítások támogatják.

Az ABB negyedik negyedéves árbevétele összehasonlítható alapon 6 százalékkal, 8,245 milliárd dollárra emelkedett, amit a magasabb volumen és a korábban végrehajtott áremelések hatása is támogatott.

A bevételek minőségének javítására irányuló folyamatos törekvésnek köszönhetően a bruttó árrés 50 bázisponttal 34,5 százalékra nőtt, ami hozzájárult a működési EBITA-marzs 150 bázispontos, 16,3 százalékra történő javulásához. A főként az árakból és a magasabb volumenekből származó pozitív hatások egyértelműen ellensúlyozták a főleg a magasabb munkaerőköltségekből eredő negatív hatásokat. A negyedik negyedévi árrés a legmagasabbnak számít az utóbbi években. A várakozásoknak megfelelően a negyedik negyedéves árrés a korábbi években tapasztalt trendet követte, azaz az előző negyedéves szinthez képest gyengült - fogalmazott az ABB közleménye.

Az üzemi EBITA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) összehasonlítható alapon 13 százalékkal, 1,333 milliárd dollárra javult a tavalyi utolsó negyedévben.

A negyedik negyedévben a vállalat 1,9 milliárd dollár működési tevékenységből származó cash flow-t ért el. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az év során a szabad pénzeszközök mennyisége (free cash flow) elérje a 3,7 milliárd dollárt, ami még az eredetileg vártnál is magasabb.

A tavalyi teljes évben az ABB összehasonlítható alapon 3 százalékkal növelte a rendelésállományt, árbevétele pedig ugyancsak összehasonlítható alapon éves szinten 14 százalékkal bővült, és 32,235 milliárd dollárt tett ki.

Az üzemi EBITA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) összehasonlítható alapon 20 százalékkal, 5,427 milliárd dollárra javult 2023-ban.

Az idei év első negyedévében az ABB vezetése arra számít, hogy összehasonlítható alapon a bevételnövekedés alacsony és közepes egyszámjegyű lesz, a működési EBITA-marzs pedig stabil marad, vagy enyhén javul az előző év azonos időszakához képest.

A vállalat a teljes idei évben pozitív book-to-bill arányt vár, az árbevétel összehasonlítható alapon várhatóan körülbelül 5 százalékkal nő, a működési EBITA-marzs pedig enyhén javulni fog a 2023-as 16,9 százalékos szinthez képest.

Az ABB magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!