Erősödött a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése márciusban

Gazdaság, 2021.04.06

Erősödött a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése márciusban a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállás mentén élénkülő belföldi keresletnek köszönhetően - derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markit kedden közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 54,3 pontra emelkedett a februári 51,5 pontról. A márciusi adat az elmúlt három hónap legerősebbje volt, és a kínai szolgáltatóipari tizenegyedik hónapja tartó bővülését tükrözte. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

A teljesítmény növekedésének ütemére az új megrendelések gyorsuló bővülése hatott az év harmadik hónapjában. Az új megrendelések állományának részindexe márciusban az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére szökött fel. Az erősödés a belföldi kereslet lendületes javulásának volt köszönhető, miközben az új exportmegrendelések állománya enyhén csökkent. A felmérésben részt vevő egyes vállalatok arról számoltak be, hogy a világjárvány továbbra is rányomta a bélyegét a külföldi megrendeléseikre.

A foglalkoztatottság alindexe márciusban ismét az 50 pontos küszöb fölé nőtt a februári enyhe visszaesést követően.

A szolgáltató szektorban működő vállalatok márciusban a kilencedik egymást követő hónapja növekvő működési költségekről számoltak be, amit elsősorban a nyersanyagok és a munkaerő emelkedő árainak tulajdonítottak. A cégek ennek következtében emelték a vásárlóiknak felszámított árakat, az áremelkedés mértéke ráadásul az idén tapasztalt eddigi legnagyobb volt.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban is, ráadásul a legmagasabb szintet ütötte meg 2011 februárja óta.

A szintén kedden közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a februári 51,7 pontról 53,1 pontra nőtt márciusban. A növekedés mértéke ezzel a leglendületesebb volt idén, elsősorban a szolgáltatóipar erősödő teljesítménynövekedésének köszönhetően.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: a feldolgozóipar helyreállása a negyedik egymást követő hónapja lassult márciusban, miközben a szolgáltató szektor gyorsabb ütemben növekedett. A foglalkoztatottság emiatt a szolgáltatóiparban szembetűnően javult, ám a feldolgozóiparban továbbra is komoly nyomás nehezedett a munkaerőpiacra. A szakértő hozzátette: a ráfordítási költségek és a termelői árak több hónapja töretlenül emelkedtek a szolgáltató- és a feldolgozóiparban egyaránt, növekvő inflációs nyomást tükrözve. Vang szerint ez a tendencia szűkíti a teret a lehetséges gazdaságpolitikai változtatások előtt, és nem kedvező a járvány utáni gazdasági helyreállás fenntartása szempontjából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!