Éves szinten a 3 százalékot meghaladó inflációra számítanak az elemzők

Gazdaság, 2019.07.09

Az idén 3,3-3,5 százalékos inflációra számítanak az elemzők, a fogyasztói árak emelkedését a Magyar Nemzeti Bank  (MNB) monetáris politikája is befolyásolja - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden közölt adatokat.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztói árak fél éven át tartó folyamatos emelkedése tört meg júniusban, amikor a KSH kimutatása szerint 3,4 százalékkal voltak magasabbak az árak 2018 júniusához képest. Az egész évet tekintve 3,3 százalékos inflációt vár.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint az éves infláció alakulását befolyásolhatja az olajár, az árfolyam és a bérek hajtotta erős kereslet is. 2019 egészére 3,5 százalékos inflációra számít.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője közölte, a fogyasztói árak emelkedése az üzemanyagok tavaly év közepétől kialakult magas bázisa miatt a következő hónapokban csökkenhet, majd ismét növekedhet a pénzromlás üteme, éves átlagban 3,4 százalékra számít a tavalyi 2,8 százalék után.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője úgy véli, a következő hónapokban az infláció tovább mérséklődhet, de jellemzően továbbra is a 3 százalék fölött marad.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!