Extra nagyméretű 3D nyomtatót fejleszt a G-MAX Europe Kft. több mint 117 millió forintból

Gazdaság, 2023.06.07

Extra nagyméretű 3D nyomtató tervezésére és prototípusának legyártására nyert a G-MAX Europe Kft. a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) 117,998 millió vissza nem térítendő támogatást - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A fejlesztés összköltsége 167,940 millió forint.

A tervezett 3D nyomtató képes lesz munkaterével megegyező nagyságú: maximum 5 méter hosszú, 1 méter széles és 1 méter magas termékek elkészítésére is; jelenleg ekkora méretű nyomtatási szolgáltatás nem elérhető.

Mindez azt jelenti, hogy a tervezett célgép kisebb társaival szemben képes lesz nagyméretű darabokat egyetlen technológiai lépésben megformázni, ezáltal elkerülhető a bonyolult formák utólagos összeszerelése - fogalmaztak.

A moduláris jellegűre tervezett gép személyre szabható a különböző igényeknek megfelelően.

A közlemény szerint a 3D nyomtató kialakításából adódóan kifejezetten hosszúkás termékek gyártására lesz alkalmas. Példaként vízi járműveket (kajak, csónak, sup), térbútorokat említettek.

Kiemelték, fontos szempont a tervezésnél, hogy a nyomtató képes legyen újrahasznosított alapanyagokból is dolgozni. Ezáltal akár a már korábban kinyomtatott terméket a megfelelő előkészítést követően ismét a gépbe lehet tölteni, majd további darabok kinyomtatásához alkalmazni.

Mindezek mellett a projektben azt is vállalták, hogy olyan termékeket és termékcsaládokat fejlesztenek ki, amelyek gyártása a kivitelezett 3D nyomtatóval lehetséges, indokolt és pénzügyileg gazdaságos is.

Az idén év elején indult projekt 2024 decemberében ér véget.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2019-ben alapított G-MAX Europe Kft. nettó árbevétele 2021-ben 106,05 millió forint volt, egy évvel korábban pedig 31,11 millió forintot tett ki. A műszaki, alkalmazástechnikai, kereskedelmi és szolgáltató cég 2021-ben 16,5 millió forint nyereséggel zárt, 2020-ben 6,26 millió forint az adózott eredménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!