TV műsor

FAO: több mint tíz éve a legnagyobb élelmiszerdrágulás volt májusban

Gazdaság, 2021.06.04

Több mint tíz éve nem nőttek olyan jelentősen az élelmiszerárak havi összevetésben, mint az idén májusban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint a májusi árindex 127,1 pont lett, 4,8 százalékkal (5,8 ponttal) magasabb az áprilisinál és 36,1 ponttal (39,7 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál.

Májusban a mutató már a 12. egymást követő hónapban emelkedett és 2010 októbere óta a legnagyobb mértékben nőtt havi összevetésben.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Májusban a szemestermények árindexe áprilishoz képest 6 százalékkal (7,6 ponttal) 133,1 pontra, 2013 januárja óta a legmagasabb szintre ugrott. Az index tavaly májushoz viszonyítva 36,6 százalékkal (35,7 ponttal) emelkedett. A terménycsoporton belül a kukorica drágult a legjelentősebben, árindexe 8,8 százalékkal (12,9 ponttal) 75,6 pontra, 2013 januárja óta a legmagasabb szintre nőtt havi összevetésben. Tavaly májussal összevetve a kukorica árindexe 89,3 százalékkal emelkedett.

A kukorica árát részben az emelte, hogy miközben szűkös a globális kínálat, a brazil termésvárakozásokat lefelé módosították, a kereslet viszont továbbra is magas.

Májusban 7,8 százalékkal (12,7 ponttal) 174,7 pontra nőtt a növényi olaj árindexe, ami így már a 12. hónapja emelkedett részben annak a hatására, hogy a pálmaolaj ára 2011. februári szintre emelkedett azokra az aggodalmakra, hogy lassult a termelésnövekedés a délkelet-ázsiai országokban, nő a globális importkereslet és alacsonyabb szintre került a készlet.

A tejtermékek árindexe egy éve nő, áprilishoz képest 1,2 százalékkal (1,7 ponttal) 120,8 pontra erősödött, éves összevetésben 28 százalékkal emelkedett a mutató. Májusban különösen a tejpor drágult, elsősorban a kínai import jelentős bővülésére.

A hústermékek árindexe 2,2 százalékkal (2,3 ponttal) 105 pontra nőtt, nyolcadik hónapja jegyeztek fel emelkedést májusban. A mutató 10 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Idén májusban minden húsfajta drágult a kelet-ázsiai és különösen a kínai kereslet élénkülésére, de árnövelő volt a szűkös kínálat is.

A cukor árát követő mutató már a második egymást követő hónapban emelkedett májusban, amikor 6,8 százalékkal (6,8 ponttal) 106,7 pontra, 2017 márciusa óta legmagasabb szintre nőtt azokra a félelmekre, hogy az elhúzódó szárazság késlelteti a betakarítást és kisebb lesz a hozam Brazíliában, amely a világ legnagyobb cukorexportálója.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!