Februárban 36 havi csúcson az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény

Gazdaság, 2021.03.01

Februárban is folytatódott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedése, méghozzá a korábban közölt előzetesnél nagyobb mértékben, elsősorban a bővülő termelésnek és új megrendeléseknek köszönhetően.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzésimenedzserek körében végzett felmérése alapján hétfőn azt közölte, hogy az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) februári végleges értéke az előzetes 57,7 pontnál magasabb, 57,9 pont lett, ezzel 36 havi csúcsra emelkedett. A januári érték 54,8 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. A mutató tavaly áprilisban érte el a mélypontját 33,4 ponton a koronavírus-válság miatt. Ehhez képest májusban már javulásnak indult, majd júliusban ért el első alkalommal 50 pont feletti értéket és azóta folyamatosan e szint fölött mozgott.

A feldolgozóipari teljesítmény Németországban növekedett a leggyorsabb ütemben, a februári 60,7 pontos BMI 37 havi csúcs. A holland feldolgozóipar is nagy lendülettel növelte teljesítményét, az 59,6 pontos BMI 29 havi csúcsnak számít. Ausztria 36 hónapja legnagyobb növekedést érte el a feldolgozóipai teljesítmény alapján, a mutató 58,3 ponton állt. Az olasz 56,9 pontos BMI 37 havi csúcsnak, a francia 56,1 pont ugyancsak 37 havi csúcsnak, a spanyol 52,9 pont 7 havi, az ír 52 pont pedig 2 havi csúcsnak számít.

Görögország feldolgozóipara a januári 50 pontról februárban 49,4 pontra, kéthavi mélypontra csúszott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!