TV műsor

Februárban csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Gazdaság, 2021.04.07

Februárban éves szinten 3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.

Az üzletek minden típusában csökkent a forgalom a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések következtében. Csak az internetes kereskedelem nem esett vissza.

Az élelmiszerboltokon és drogériákon kívül az üzletek nagy többsége zárva tartott, illetve csak korlátozott mértékben működhetett. A másik oldalon meredeken emelkedett - 42 százalékkal - az online üzletek forgalma.

A statisztikai adatokat befolyásolja, hogy tavaly februárban még nem voltak érvényben korlátozó intézkedések, és a sajtóhírek hatására a lakosság jelentős tartalékokat vásárolt élelmiszerekből és tisztálkodási eszközökből - mutatott Marie Bousková, a hivatal szakigazgatója prágai sajtótájékoztatóján.

A ruházati cikkeket és lábbeliket árusító üzletek forgalma éves összehasonlításban 69 százalékkal esett vissza, a sportolási kellékeké 36,5 százalékkal, a háztartási berendezéseké pedig 15,5 százalékkal.

A koronavírus-járvány következtében Csehországban tavaly március 14-én zártak be első ízben hosszabb időre az üzletek, majd a korlátozások különböző mértékben szinte az egész évben folytatódtak. Ez a helyzet kihatással volt a kiskereskedelmi forgalomra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!