Februárban lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének csökkenése

Gazdaság, 2024.02.22

Februárban lassult az euróövezetben a gazdasági aktivitás csökkenése a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Februárban azonban így is már a kilencedik egymást követő hónapban gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben.

A felmérés csütörtökön ismertetett előzetes adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50 pontra erősödött a januári 48,4 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóval, 48,8 ponttal számoltak.

A feldolgozóipari BMI a januári 46,6 pontról 46,1 pontra romlott. az elemzői várakozásokban 47 pont szerepelt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit BMI értéke 48,9 pont lett, jobb a várt 48,5 pontnál és magasabb a januári 47,9 pontnál.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, míg az 50 pont feletti érték annak növekedését jelzi.

A kompozit BMI legutóbb tavaly májusban, a feldolgozóipari pedig 2022 júniusában állt 50 pont felett, míg a szolgáltatóipari 2023 júliusa óta most először nem mutatott csökkenést.

A következő 12 hónap üzleti várakozásának a jelzőszáma februárban már az ötödik egymást követő hónapban javult, és tavaly április óta a legmagasabb szintre emelkedett azokra a reményekre alapozva, hogy lassul az infláció és csökkennek a kamatok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!