Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2023.03.31

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek 0,3 százalékkal emelkedtek februárban az előző havihoz képest a 0,6 százalékos januári emelkedés után. A piac kisebb mértékű, 0,2 százalékos növekedést várt.

A személyes kiadások a várt 0,3 százalék helyett 0,2 százalékkal nőttek februárban az előző havihoz képest. Januárban 2 százalékos volt a növekedés havi bázison.

A szolgáltatásokon belül a lakhatási és az egészségügyi kiadások növekedését részben ellensúlyozta az étkezési szolgáltatásokra és a szálláshelyekre fordított kiadások csökkenése. Az árukon belül a benzinre és az egyéb energiatermékekre, az egyéb nem tartós cikkekre (elsősorban a gyógyszerekre), valamint az élelmiszerekre és italokra fordított kiadások növekedését részben ellensúlyozta a gépjárművekkel és alkatrészekkel kapcsolatos kiadások csökkenése.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) 0,3 százalékkal nőtt februárban havi összevetésben a januári 0,6 százalékos növekedés után. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index 0,3 százalékkal emelkedett havi szinten februárban a januári 0,5 százalékot követően, az elemzők 0,4 százalékos februári adatra számítottak.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe februárban éves összevetésben 5,0 százalékkal, 2021 szeptembere óta a legkisebb mértékben nőtt az előző havi 5,3 százalékos emelkedést követően. A személyes fogyasztási kiadások magárindexe pedig éves összevetésben 4,6 százalékkal nőtt az év második hónapjában az előző havi 4,7 százalék után, az elemzők februárra is 4,7 százalékot vártak.

Az amerikai hazai össztermék több mint kétharmadát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!