Fejér megyében a 300 legnagyobb cég adja az árbevétel 82,5 százalékát

Gazdaság, 2015.12.10

Fejér megyében a vállalkozások együttes árbevételének 82,5 százalékát a 300 legnagyobb cég adja - ismertette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális főigazgatója csütörtökön Székesfehérváron, a Top 100+200 Fejér megye gazdasági értéktára című kiadvány bemutatóján.

Umenhoffer Ferenc rámutatott, 2014-ben a Fejér megyei vállalkozások esetében az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 2884 milliárd forintot. Ebből 2381 milliárd forintot a megye legeredményesebb háromszáz cége realizálta - mondta. Hozzátette, az export tekintetében még nagyobb a legjobb háromszáz vállalat súlya, a megyei exportárbevétel 97,3 százalékát adják együttesen.

Kiemelte, hogy a Fejér megyei társaságok 2014-ben elért 5,1 százalékos nettó árbevétel-növekedése meghaladta a 2,5 százalékos régiós átlagot. A top 300 vállalkozás viszont még ennél is magasabb, 6,2 százalékos nettó árbevétel-növekedést produkált 2014-ben.

Elmondta azt is, a megye alkalmazottainak 60,5 százalékát foglalkoztatja a top 300 vállalkozás köre.

A NAV regionális főigazgatója közölte, 2014-ben Fejér megyében 13 ezer 571 társas vállalkozás nyújtott be bevallást, ez 3,4 százalékos csökkenés.

A kiadvány által felállított sorrend szerint a legeredményesebb társaság a bicskei székhelyű Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 400 milliárd 730 millió forintos nettó árbevétellel. Második a székesfehérvári Alcoa-Köfém Székesfehérvár Könnyűfémmű Kft. 185 milliárd 69 millió forintos, harmadik a rácalmási Hankook Tire Magyarország Gyártó és Kereskedelmi Kft. 166 milliárd 682 millió forintos nettó árbevétellel.

A bemutatón Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmondta, akik bekerültek a kiadványba, nemcsak árbevételük tekintetében állnak kitüntetett helyen, hanem ők a legnagyobb foglalkoztatók is a megyében. Növekedésük is azt mutatja - fogalmazott -, hogy "a versenylovat nem visszafogni kell, hanem elengedni".

Beszélt arról is, hogy a szolidaritás elvének megtartása mellett azt kell elérni, hogy a helyi adóforintok helyben maradjanak. Az adóerő-képességet figyelembe vevő finanszírozás miatt ugyanis a város magas iparűzési adóbevételei miatt az idén kétmilliárd, jövőre pedig várhatóan 3,9 milliárd forint központi normatív hozzájárulástól esik el.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet: az, hogy Magyarország miként tud szembenézni az ország, illetve az Európai Unió előtt álló kihívásokkal, nagymértékben függ attól is, hogy a hazai gazdasági élet képviselőivel milyen együttműködést tud kialakítani.

Az államtitkár kiemelte, Magyarországon ma 3,4 százalékos gazdasági növekedést és 3 százalék alatti költségvetési hiányt tapasztalhatunk, ezek olyan eredmények, amikre büszkék lehetünk.

A Top 100+200 Fejér megye gazdasági értéktára című kiadvány a Pannon Lapok Társasága, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, valamint a Központi Statisztikai Hivatal veszprémi főosztálya együttműködésében valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!