Fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

Gazdaság, 2024.02.08

Fél százalékponttal 6,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank - közölte Jakub Holas, a jegybank szóvivője a banktanács ülése utáni sajtótájékoztatón.

A döntés azt jelenti - mutatott rá a szóvivő - hogy a cseh jegybank felgyorsította monetáris politikájának lazítását az alapkamat decemberi 0,25 százalékpontos csökkentése után. Legutóbb 2022 júniusában volt ilyen alacsony az alapkamat.

Az alapkamat mellett a jegybank csökkentette a diszkont- és a lombardkamatot is 7,25 százalékra, illetve 5,25 százalékra.

Az elemzők várták az alapkamat csökkentését, annak mértékéről azonban megoszlottak a vélemények. Az elemzők többsége szerint a kamatcsökkentés hátterében a cseh gazdaság folytatódó gyengébb teljesítménye és a csökkenő infláció áll. Decemberben 6,9 százalékos volt az éves szintű infláció Csehországban, az idén 3 százalék körüli éves inflációra számítanak.

"Az inflációs nyomás érezhetően gyengül a cseh gazdaságban" - jelentette ki Ales Michl, a jegybank kormányzója a sajtótájékoztatón. Szerinte a folytatódó alacsonyabb lakossági kereslet mögött az inflációt, illetve az eddigi szigorú monetáris politikát kell látni.

A cseh jegybank célja a 2 százalék körüli éves infláció - szögezte le Ales Michl.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!