Felgyorsult az infláció növekedése Csehországban

Gazdaság, 2020.02.14

Januárban 3,6 százalékra gyorsult fel az éves szintű infláció Csehországban a decemberi 3,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában. 2012 márciusa óta ez a legmagasabb inflációs mutató.

Az inflációt elsősorban az élelmiszeripari termékek és a szeszes italok drágulása befolyásolta. Piaci elemzők januárra is 3,2 százalékos inflációt vártak.

A januári inflációs adatot komolyan befolyásolta a lakbérek 4,2 százalékos általános drágulása, valamint a víz- és gázdíjak 2,9 százalékos emelkedése.

Nagyon megugrott számos élelmiszer és alkoholos ital ára: a marhahús 20 százalékkal, a gyümölcs 14,7 százalékkal, a felvágottak 12,2 százalékkal, a szeszes italok pedig átlagban több mint 5 százalékkal drágultak.

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 1,5 százalékos volt az infláció. Decemberrel összevetve elsősorban az alkoholos italok, a zöldség és a gyümölcs ára nőtt jelentősen. Az alkoholos italok januárban 11 százalékkal voltak drágábbak, mint decemberben. Ezt részben a magasabb fogyasztási adósávba való besorolás okozta - mutatott rá Pavla Sedivá, a CSÚ szakigazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!