Felmérés: a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztési területen dolgozó vezetők keresete nő az idén

Gazdaság, 2022.06.09

Az idén 10 százalék feletti mértékben nőnek a vezetői fizetések a gyártás-termelésben, a legnagyobb béremelést pedig a kutatás-fejlesztési területen dolgozók kapták, ahol a keresetek több mint 13 százalékkal emelkedtek - közölte a közép és felsővezetők kiválasztásával foglalkozó Wyser csütörtökön az MTI-vel.

A Wyser a múlt hónapban készített felmérést a munkavállalói trendekről csaknem 500 közép- és felsővezető bevonásával.

Megállapították, hogy a gyárigazgatók bére már átlépte a bruttó 3 millió forintot, akiket a műszaki igazgatók követnek 1,9 millió forinttal. A klasszikus funkcionális területeken dolgozó vezetők - például: mérnökség, minőségbiztosítás, kutatás-fejlesztés - átlagosan 1,6 milliós bérre számíthatnak.

A közlemény idézte Szalai Bencét, a Wyser Technology üzletágának vezetőjét, aki elmondta a válaszadók mindössze 50 százaléka szerint fontos az alapbér, vagyis az ideális juttatási csomagban vannak ennél meghatározóbb elemek is. A megkérdezettek 90 százalékának fontos, hogy mekkora bónuszra számíthatnak.

Ezek a szakemberek a teljesítményalapú bérezés felé igyekeznek terelni a juttatási csomagjukat. Kifejezetten fontos számukra az egészségügyi biztosítás, a nyugdíj-előtakarékosság, illetve a részvénycsomag is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vezetők nyitottak a vidéki pozíciókra is: a válaszadók 55 százaléka akár el is költözne abból a városból, ahol él, egy jobb ajánlat, projekt, innovatívabb technológia vagy szakmai kihívás miatt.

A bérek régiónként eltérnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fizetései minimum 20 százalékkal maradnak el Győr-Moson-Sopron megye kereseteitől, azonos munkakörben.

Az autóipar a legvonzóbb szektor, ahol a válaszadók több mint 70 százaléka szívesen dolgozna. Az iparágak népszerűségét tekintve a második helyen az elektronika, a harmadikon pedig a repülőgépipar áll.

A vezetőknek a legszimpatikusabb cégkultúra a német, ilyen hátterű cégeknél a válaszadók csaknem 70 százaléka szívesen vállalna munkát.

Szalai Bence a közleményben megjegyezte, a válaszadók 55 százaléka szívesen dolgozna hazai tulajdonú cégnél, ami azt mutatja, hogy a magyar vállalatok is képesek olyan kedvező munkakörülményeket, színvonalat, pályaképet biztosítani, mint a nyugati multinacionális cégek.

A több mint 20 éves múltra visszatekintő Gi Group cégcsoport 2020-ban átlépte a 2,5 milliárd eurós árbevételt. A Gi több mint 22 ezer partnerrel dolgozik együtt évente. A cégcsoport több mint 50 országban van jelen, 500 kirendeltséggel csaknem 4000 munkavállalót alkalmaz. Magyarországon a Gi Group Holding a Grafton Recruitment, a Wyser és a Gi Group brandekkel képviselteti magát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!