Felszökött a China Evergrande egyik nagytulajdonosának a részvényárfolyama, kivezethetik a tőzsdéről

Gazdaság, 2021.10.07

Felszökött a részvényárfolyama a Chinese Estates Holdings nevű kínai ingatlanfejlesztő vállalatnak a hongkongi tőzsdén csütörtökön, miután bejelentette, hogy kisebbségi tulajdonosi részvényeire ajánlatot kapott. Ha az üzlet létrejön, a céget kivezetik a tőzsdéről. A Chines Estates korábban a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő második legnagyobb részvénytulajdonosa volt, de most már inkább elhatárolódna a rossz hírbe keveredett, eladósodott cégtől.

A Chinese Estates hongkongi ingatlanfejlesztő szerdán jelentette be, hogy legnagyobb részvényesének, egyben a vállalat alapítójának, Joseph Lau-nak családja ajánlatot tett a kisebbségi tulajdonosok részesedésének felvásárlására. Az ajánlat szerint Lau családja 38 százalékos felárat fizetne a részvényekért a legutolsó kereskedési áron felül. A kisebbségi részvények ez alapján összesen 1,91 milliárd hongkongi dolláros (245 millió dollár) áron kerülnének a család tulajdonába, az ügylet következtében a cég 100 százalékban a családé lenne.

A Chinese Estates korábban az Evergrande második legnagyobb részvénytulajdonosa volt, ám az elmúlt hónapok során részesedését 6,48 százalékról 4,39 százalékra csökkentette a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító cégcsoportban. A vállalat továbbá szeptember 23-án azt is közölte, hogy az összes Evergrande részvényét értékesíti, annak ellenére, hogy az ügyletből fakadóan 10,41 milliárd hongkongi dolláros (1,34 milliárd dollár) veszteséggel zárja az évet.

A China Evergrande, amely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, az elmúlt hetekben elmulasztotta egyes dollárkötvényei után járó kamatok, összesen 162,38 millió dollár kifizetését. Amennyiben a 30 napos türelmi idő alatt nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a cégcsoport törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.

A Chinese Estates részvényei csütörtökön 32 százalékos pluszban, 3,82 hongkongi dolláros árfolyamon zártak a hongkongi tőzsdén. A vállalat részvényeivel történő kereskedést csütörtökön reggel nyitották meg újra, az után, hogy szeptember 29-étől szüneteltették. A felfüggesztést megelőzően a részvényárfolyam 42 százalékkal esett vissza az Evergrande körül kialakult problémák hatására. A vállalat részvényárfolyama csütörtökön ugyan utoljára júniusban regisztrált szintre javult fel, ám az ingatlanfejlesztő további árfolyamingadozásra számít az Evergrande helyzetével összefüggésben. A vállalat ráadásul jelentős befektetője egy másik, Kaisa csoport nevű kínai ingatlanfejlesztőnek is, melyre szintén negatív hatást gyakorolt az Evergrande ügy.

A Chinese Estates alapítója, és korábbi elnöke, Joseph Lau több mint egy évtizedre visszanyúló üzleti kapcsolatot ápol Hui Ka Yan-nel, az Evergrande elnökével. A South China Morning Post című hongkongi lap szerint a Chinese Estate vevőként vagy eladóként részt vett az Evergrande összes jelentősebb pénzügyi ügyletében azóta, hogy az Evergrande 2009-ben tőzsdére lépett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!