Fitch Ratings: a korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedés várható az idén

Gazdaság, 2024.06.17

A korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedést valószínűsít az idei évre a Fitch Ratings hétfőn ismertetett legfrissebb globális előrejelzése, elsősorban az európai gazdaságok kilátásának jelentős javulása, a kínai exportszektor élénkülése és a feltörekvő térség keresletének erősödő lendülete miatt.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott új negyedéves világgazdasági prognózisa szerint 2024 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékos növekedésére lehet számítani.

A Fitch márciusban kiadott előző előrejelzésében 2,4 százalékos átlagos világgazdasági reálnövekedés szerepelt az idei évre.

Az új negyedéves világjelentésben a cég igen jelentősen, az eddigi 0,2 százalékról 0,8 százalékra javította az euróövezeti gazdaság idei növekedésére szóló becslését.

A friss prognózis a korábban várt 4,5 százalék helyett 4,8 százalékos GDP-bővülést valószínűsít 2024-re a kínai gazdaságban.

A feltörekvő piacok Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings szerint eléri a 3,7 százalékot; ez 0,5 százalékponttal gyorsabb a cég eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél.

A hitelminősítő 2025-ben az ideinél valamivel lassabb, 2,4 százalékos világgazdasági növekedéssel számol, mindenekelőtt azért, mert várakozása szerint az amerikai gazdaság növekedése 1,5 százalékra, a kínai hazai össztermék bővülésének üteme 4,5 százalékra csökken.

A kínai lassulás fő okai között lesz a Fitch londoni elemzői szerint az exportlendület és a kormányzati kiadások növekedési ütemének egyidejű lanyhulása.

Kínában emellett az ingatlanpiac összeomlása is terheli a hazai keresletet, és ebben a környezetben széleskörű deflációs nyomás érvényesül - áll a Fitch hétfői globális tanulmányában.

A Fitch Ratings megfogalmazása szerint az amerikai gazdaság jövőre várt lassulásában a tavalyi "túlméretes költségvetési impulzus elenyészése" lesz az egyik fő tényező.

A hitelminősítő új előrejelzése ugyanakkor az euróövezetben 1,5 százalékra gyorsuló GDP-növekedést valószínűsít 2025 egészére.

A cég szerint az európai kilábalás kilátásait mindenekelőtt az javítja, hogy múlnak a cserearány- és az energiasokk hatásai, ennek nyomán élénkülésnek indulnak a német gazdaság energiaintenzív szektorai, és mindez emeli a reálbéreket.

A Fitch Ratings várakozása szerint a globális pénzügypolitikai ciklus új szakaszba lép, amelyre a kamatok lassú csökkenése lesz jellemző. A cég szerint ugyanakkor jegybanki ráták a kamatcsökkentések után is még olyan szinten lesznek, amely korlátozza a keresletet.

A hitelminősítő az euróövezeti jegybank (EKB) részéről az idén két további kamatcsökkentést vár, és azt valószínűsíti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szeptemberben és decemberben hajt végre kamatcsökkentéseket.

A Fitch hangsúlyozza: ez az általa korábban vártnál később kezdődő enyhítési ciklust jelentene a Fed részéről, és ennek oka az, hogy az amerikai dezinflációs lendület az idei első négy hónapban megtorpant.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!