Fitch Ratings: továbbra is jelentős kockázat az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalációja

Gazdaság, 2018.12.05

A Fitch Ratings globális hitelminősítő szerint a további amerikai vámemelések elhalasztásáról született megállapodás ellenére változatlanul jelentős az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalációjának kockázata. Más elemzői vélemények szerint ugyanakkor az esetleges további amerikai vámemelések is csak elenyésző gazdasági veszteséget okoznának.

A Fitch Ratings szerdán Londonban bejelentette, hogy megerősítette Kína hosszú lejáratú szuverén devizakötelezettségeinek elsőrendű "A plusz" osztályzatát stabil kilátással.

Ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az idei évre általa várt 6,6 százalék után 2019-ben és 2020-ban is 6,1 százalékos növekedéssel számol a kínai gazdaságban.

A cég szerint a kínai gazdaságra nehezedő külső nyomás valószínűleg enyhül egy időre, miután a tizenkilenc legnagyobb feltörekvő és fejlett ipari hatalom, valamint az Európai Unió alkotta csoport (G20) minapi csúcstalálkozóján a két fél megállapodott a kínai exportra kivetett amerikai vámok további emelésének halasztásáról.

Mivel azonban az Egyesült Államok és Kína tárgyalási pozícióiban továbbra is jelentősek a különbségek, a Fitch Ratings elemzői szerint még mindig komoly az esély arra, hogy jövőre eszkalálódnak a kereskedelmi feszültségek.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics ugyancsak szerdán bemutatott új tanulmánya szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban kihirdetett "tűzszünet" csökkentette azoknak az ázsiai feltörekvő gazdaságoknak a kockázatait, amelyek integrálódtak a kínai gazdaság beszállítói hálózatába.

A ház szerint azonban ha az Egyesült Államok az eredeti terveknek megfelelően 25 százalékra emelte volna januárban a jelenleg 10 százalékos amerikai vámtétellel terhelt 200 milliárd dollárnyi kínai import vámját, annak sem lett volna komolyabb gazdasági hatása sem a kínai, sem az amerikai gazdaságra.

A Capital Economics hangsúlyozta, hogy a kínai importtermékeket érintő első két, júliusi és augusztusi vámemelési hullám nyomán az intézkedésektől érintett kínai áruk exportja csökkent.

A ház elemzőinek számításai szerint azonban ha az eddigieknél sokkal nagyobb, 200 milliárd dollárnyi harmadik kínai exporttermék-csomagra kirótt 10 százalékos amerikai vám végül mégis 25 százalékra emelkedik, annak következtében a kínai hazai össztermék (GDP) 2019-re várható értéke mindössze 0,3 százalékkal lesz alacsonyabb a megemelt vámok nélkül elérhető szintnél.

A cég becslései szerint a legtöbb ázsiai feltörekvő gazdaságban az évente előállított hozzáadott értéknek hozzávetőleg a 0,5 százaléka függ az amerikai vámintézkedésektől érintett kínai exporttól. Tajvanban, amely a térségi gazdaságok közül a legszorosabban integrálódott a kínai gazdasághoz, ez a hozzáadottérték-arány 0,8 százalék körüli.

Még abban az esetben is, ha a 200 milliárd dolláros kínai exporttermék-csoportra kivetett amerikai vám 25 százalékra emelkedik, és emiatt a térségi feltörekvő gazdaságok Kínába exportált részegységei iránti amerikai kereslet 25 százalékkal zuhan - ami nagyon valószínűtlen, tekintettel az árfolyammozgásokra és az alternatív beszállítók hiányára -, az ázsiai feltörekvő gazdaságok hazai összterméke átlagosan alig 0,13 százalékkal lenne alacsonyabb jövőre a vámemelés hatásai nélkül számítható értéknél - áll a Capital Economics szerdai elemzésében.

A ház szerint a térségi átlagon belül Tajvan GDP-vesztesége is mindössze 0,2 százalék lenne ebben az esetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!