Folyamatban van a Berhida ipartelep kármentesítésének második és harmadik szakasza

Gazdaság, 2021.12.02

Folyamatban van a kármentesítés második és harmadik szakasza a volt Peremartoni Vegyipari Vállalat (Berhida Peremarton Ipari Park) területén - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a második szakasz célja, hogy a szennyezett talajvizet kitermeljék, kezeljék, majd tisztított állapotban visszaszikkasszák.

A harmadik szakaszban a meghatározott iszaptározó kazetták, illetve az érintett ingatlanok kármentesítési feladatait végzik el a hatósági előírások alapján. Az előkészítő munkák, valamint a szükséges infrastruktúra kiépítése már megtörtént.

A közlemény szerint a projektek lehetőséget teremtenek a veszélyes anyagok talajvízben történő terjedésének megállítására, megszüntetve ezzel a helyi lakosság és az ipari parkban dolgozók humán-egészségügyi kockázatoknak való kitettségét is. A kármentesítés ezen túl biztosítja a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, ezáltal szavatolva a térségben található karsztvízkutak távlati veszélyeztetettségének csökkentését.

A vagyonkezelő korábban, szeptemberben, a kármentesítés második szakaszának indulása kapcsán arról tájékoztatott, hogy az állami felelősségi körbe tartozó egykori vegyipari vállalat területének kármentesítési munkálatait az MNV Zrt. összesen 8,841 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósítja meg, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében. A kármentesítési munkálatok a tervek szerint 2023 végéig valósulnak meg.

Az első, már lezárult szakasz a 2007-2013-as uniós programozási időszak forrásaiból valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!