Franciaországban jelentősen lassult az infláció májusban

Gazdaság, 2023.05.31

Franciaországban jelentősen lassult a fogyasztói áremelkedés májusban éves és havi összevetésben egyaránt.

Az INSEE francia statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy májusban 5,1 százalékra mérséklődött az infláció éves szinten az áprilisi 5,9 és az év eleji 6 százalékról.

Az infláció vártnál nagyobb csökkenése főként az energiadrágulás év közbeni lassulásának, valamint a feldolgozott termékek és szolgáltatások árcsökkenésének köszönhető. Az élelmiszerárak májusban 14,1 százalékkal emelkedtek éves szinten, az áprilisi 15 százalék után - írta Julien Pouget, az INSEE üzleti feltételekkel foglalkozó részlegének vezetője a Twitteren.

A friss termékek ára 10,4 százalékkal, az áprilisi 10,6 százalékkal közel azonos ütemben nőtt, míg az egyéb élelmiszereké 14,8 százalékkal az áprilisi 15,8 százalék után. A dezinfláció erőteljesebb volt az energia esetében, ahol az árak 2 százalékkal emelkedtek májusban éves összehasonlításban, az áprilisi 6,8 százalék és az elmúlt hónapok kétszámjegyű növekedése után. A feldolgozott termékek májusi 4,1 százalékos és a szolgáltatások 3 százalékos drágulása is lassuló növekedési ütemet mutat. "Az infláció lassul, sőt kifejezetten lassul" - üdvözölte az adatokat Bruno Le Maire gazdasági miniszter a France Inter közrádióban.

"Ez nyilvánvalóan jó irányba mutató jel" - hangsúlyozta François Villeroy de Gallier a francia jegybank elnöke egy párizsi rendezvényen. "Az is nagyon valószínű, hogy az infláció túljutott a tetőzésen" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "az infláció minden összetevője csökkenni látszik".

A dezinflációs tendenciából egyedül a dohányáru jelent kivételt, amelynek ára májusban 9,8 százalékkal emelkedett, és már a harmadik egymást követő hónapban drágul gyorsuló ütemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!