FT-Michigan Ross: az amerikaiak érzékelik a gazdaság javulását, de nem Biden érdemének tartják

Gazdaság, 2024.03.11

Az amerikai választók egyre elégedettebbek a gazdaság állapotával, a javulást azonban nem Joe Biden elnök érdemének tartják - áll a Financial Times és a Michigani Egyetem Stephen M. Ross Üzleti Karának (Michigan Ross) hétfőn bemutatott közös felmérésében.

A londoni gazdasági napilap által ismertetett reprezentatív vizsgálat 1010 résztvevőjének 48 százaléka mondta azt, hogy kényelmesen meg tud élni jövedelméből, és számláinak kifizetése után még marad is valamennyi pénze.

A Financial Times hangsúlyozza, hogy a tavaly novemberben elvégzett hasonló vizsgálat során a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

A mostani felmérés résztvevői közül 30 százalék nevezte kitűnőnek vagy jónak az amerikai gazdaság állapotát, míg novemberben csak 21.

A hétfőn ismertetett új vizsgálat azonban kimutatta azt is, hogy az amerikai gazdaság állapotáról kedvezően nyilatkozók táborának bővülését nem követte az elnök gazdasági tevékenységével elégedettek aránya: a felmérés résztvevőinek 36 százaléka támogatta Joe Biden gazdaságpolitikáját, ugyanannyi, mint tavaly novemberben.

A válaszadók 59 százaléka mondta magát elégedetlennek Biden gazdasági teljesítményével, az ő arányuk 2 százalékponttal csökkent az előző felmérés óta eltelt négy hónapban.

A vizsgálat résztvevőinek csaknem 60 százaléka nevezte a gazdaság állapotát a legfontosabb tényezőnek abból a szempontból, hogy kire adja voksát a novemberi elnökválasztáson.

Az előző FT-Michigan Ross felmérésből az derült ki, hogy az amerikai választók relatív többsége Biden helyett inkább elődjére, az újbóli jelöltségre törekvő Donald Trump volt elnökre bízná a gazdasági ügyek kezelését: az akkori vizsgálat résztvevőinek 42 százaléka Trump, 31 százalék Biden gazdaságkezelési képességeiben bízott jobban.

A válaszadók 21 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy egyikükre sem bízná szívesen az amerikai gazdaságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!