GFM: a kormány megvédi a béreket és a munkahelyeket

Gazdaság, 2023.05.30

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére kedden tartották meg a magyar munkavállalók bérrendezéséről szóló politikai vitát az Országgyűlésben - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel.

A közleményében a minisztérium kiemelte, hogy a kormány a magyar gazdaság és a magyar emberek érdekeit védi, segélyalapú helyett munkaalapú társadalmat hozott létre.

A kormány 2010 óta korszakos eredményeket ért el, a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is meg tudta védeni a munkahelyeket és a családokat: történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma, 1 millióval dolgoznak többen, így a foglalkoztatás meghaladja a 4,7 millió főt, miközben az átlagbér több mint 2,8-szorosára emelkedett és ma már a minimálbér is magasabb, mint a baloldali kormányzás alatt az átlagbér volt - sorolták.

Hozzátették: a kormány eddigi eredményeit és a jövőre is vonatkozó céljait Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette a parlamentben. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány a háború és az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket.

A kormány 2010 óta - a szociális partnerekkel együttműködve - számos lépést tett a bérek emelése és a foglalkoztatás növelése érdekében. A munkanélküliségi ráta 2010-ben 12 százalék felett volt, ezzel szemben mára 4 százalékos a ráta, miközben 4 millió 700 ezren dolgoznak. A foglalkoztatottság bővülésének és a gazdaság dinamikus fejlődésének köszönhetően a potenciális munkaerő-tartalék kevesebb mint felére, 300 ezer főre esett vissza, miközben mintegy háromszorosára nőtt a hazai munkaerőhiány mértéke. A kormány megvédte a munkahelyeket, sőt a legfrissebb eredmények szerint éves alapon újabb 29 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma - mutattak rá a közleményben.

A munkát terhelő adók 2010 óta folyamatosan csökkennek, a közszférában átfogó béremelési programok indultak, a vállalkozásokat adócsökkentésekkel segítette a kormány a bérek emelésében - tették hozzá.

A minisztérium aláhúzta, hogy a reáljövedelem mértéke évek óta jelentősen nő, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók több árut tudnak vásárolni a fizetésükből. A reáljövedelem emelkedésében szerepet játszik a gazdaság növekedéséből fakadó béremelkedés, a kormány adópolitikája, illetve a kötelező bérminimumok emelése is.

A tárca szerint az elmúlt évek gyors ütemű béremelkedése növelte a munkaerő-kínálatot és ösztönözte a külföldön munkát végzők hazatérését. Sokkal többen élnek munkabérből ma Magyarországon, mint a 2010-es kormányváltás előtt, akik dolgoznak, azok pedig többet keresnek, mint a rendszerváltoztatás óta bármikor - jegyezték meg.

Leszögezték: Magyarországnak az uniós fejlettségi átlaghoz való felzárkózása érdekében stabil növekedési pályát kell befutnia az elkövetkező években, melyhez új beruházásokra van szükség. A kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést és a magas beruházási aktivitást, 2030-ra jelentősen, nagyságrendileg 500 ezer fővel növelje a foglalkoztatottak számát.

A kormány a jövőben is figyelemmel követi a munkaerőpiaci folyamatokat és megvizsgálja a foglalkoztatást segítő programokban rejlő lehetőségeket, hogy az elhúzódó háborús helyzetben is tovább erősítse a magyar munkahelyek védelmét, a foglalkoztatás növelését és a munkaalapú társadalom további megerősítését - összegezte a minisztérium közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!