GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

Gazdaság, 2023.06.05

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.

Mint a közleményben olvasható, "ez a felülvizsgálati munka kiterjed a vállalati kötvénypiacok tekintetében hatályos rendelkezésekre, ideértve a kibocsátókra és a kitettségek minősítésére vonatkozó szabályokat, továbbá a környezetileg fenntartható célok finanszírozására irányuló 'zöld' kötvényre vonatkozó rendelet-tervezetet".

A GFM hozzátette: a befektetési alapok esetében, az értékpapír alapokra fókuszálva az átláthatóság és az összehasonlíthatóság erősítése lesz a szabályozás középpontjában.

A GFM közleményében azt írták, hogy "mindezek mellett az ESG, azaz a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok feltérképezésére és kezelésére irányuló rendelkezések is felülvizsgálatra kerülnek a pénzügyi szabályozásért való felelősség keretében".

A fenntarthatóságot előtérbe helyező tagállami szintű szabályozás lehetőségeinek feltérképezése egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely tovább fogja erősíteni a pénzügyi rendszert - fogalmazott közleményében a GFM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!