GFM: Nagy Márton az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank vezetőjével egyeztetett

Gazdaság, 2023.06.05

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn megbeszélést folytatott Liqun Jinnel, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank elnökével - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy a működését 2016 januárjában megkezdő pénzügyi intézményhez Magyarország 2017-ben, annak első bővítési körében csatlakozott.

A felek áttekintették az aktuális nemzetközi pénzügyi és gazdasági folyamatokat, a további együttműködés lehetséges területeit, különös tekintettel a beruházásokra, az aktív tőkepiaci részvételre - írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint Nagy Márton a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Kína a globális gazdasági versenyben egyre előkelőbb helyet foglal el, Kína pénzügyi rendszerének fejlődése, versenyképességének megerősödése példaértékű. Magyarország a békés összekapcsoltságban hisz, a magyar-kínai kapcsolatok virágzásukat élik, Kína és a kínai pénzügyi szervezetek hazánk kiemelt partnerei.

A keleti ország Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, az áruforgalom értéke meghaladja a 13 milliárd dollárt, miközben a pénzügyi együttműködések terén is jelentős előrelépések tapasztalhatók - ismertetik a közleményben.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy Magyarország regionális pénzügyi központtá kíván válni, amely hídfőállást jelenthet a kínai pénzintézetek számára is. Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol a hazánkban már működő Bank of China, a China Construction Bank
Corporation valamint a Kínai Fejlesztési Bank képviseleteivel, és ezt a jó kapcsolatot kívánja erősíteni az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal is. A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell mélyíteni a pénzügyi-gazdasági együttműködéseket és kapcsolatokat, így az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak - tájékoztatott a GFM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!