Golyóscsapágy vagy önbeálló csapágy?

Gazdaság, 2022.08.19

Amikor csapágyat kell vásárolnunk, előfordulhat, hogy meglepődünk azon, milyen sokféle fajtája van ezeknek az ügyes és hasznos szerkezeteknek.

Csapágy A golyóscsapágy és az önbeálló csapágy azonban ugyanannak a típusnak a kétféle megnevezése. Lássuk, mi mindenre használhatjuk őket!

A golyóscsapágy eredete

A golyóscsapágy feltalálása voltaképpen a jól ismert svéd SKF cég érdeme, akik már a korai 1900-as évek óta gazdagítják a piacot minőségi termékeikkel, s az onlinecsapagybolt.hu önbeálló csapágyai között is megtalálhatók. A magas minőség lassan már elcsépeltnek hangzik a mai világban, amikor mindent ezzel akarnak eladni, ám a csapágyak esetében kiemelten fontos, hogy ez valóban igaz legyen. A jó hír, hogy egy golyóscsapágy esetében nem lesz okunk a panaszra! Ha velünk tart, megtudhatja, hogy miért!

Az önbeálló csapágyak előnyei

Ha kívülről megnézünk egy golyóscsapágyat, azt fogjuk látni, hogy benne egy vagy két sorban sorakoznak a golyók, amelyek a külső gyűrű gömbfelületű pályáján tudnak mozogni. A nevét is innen kapta, azaz emiatt nevezzük önbeállónak.  

A szerkezet különleges kialakításának köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy a tengely és a csapágyház között esetlegesen megvalósuló szöghibák sem fognak nehézséget okozni a működését tekintve. Pontosan ebben rejlik az egyik nagy előnye, hiszen akkor is használhatjuk ezeket, ha szöghibával állunk szemben. Természetesen attól teljesen függetlenül, hogy a probléma a tengely miatt vagy éppen a szerelés elégtelensége végett következett be.

A gördülőcsapágyak családjából ez a típusú csapágy szerepel a legjobban a súrlódás szempontjából is, ami egész pontosan azt jelenti, hogy nagy terhelés esetén sem kell számottevő felhevüléssel számolni. Tehát a nagy fordulatszám sem okoz gondot ennek az ügyes szerkezetnek.

A golyóscsapágy tehát kiváló választás, ha el szeretnénk kerülni a súrlódásból fakadó felmelegedést, ha szöghibákat kell kiküszöbölnünk, de akkor is, ha a tengely és a ház együttes működését szeretnénk biztosítani, elkerülendő az esetleges problémákat, mint például a tengely elhajlását.

A minőség pedig garantált

Az SKF önbeálló csapágyai magas színvonalú termékek, amelyek nemcsak a fenti helyzetekben nyújtják a maximumot, hanem strapabírásukkal és hosszú élettartamukkal kiemelkednek a gördülőcsapágyak sorából. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy valóban az igazit vásároljuk meg, még applikáció is a segítségünkre lesz, ha szeretnénk! Az SKF Authenticate appon beküldött információk alapján valódi eredetiségvizsgálat történik, ami után nem maradnak kétségek a termék eredetisége felől.

Ha pedig még kinematika szempontjából is a legjobbra vágynánk, érdemes megismerkedni a kiváló anyagból készült FAG X-life csapágyakkal, amelyek még tovább bírják a gyűrődést, mint szintén megbízható társaik. Ugyanilyen kiemelt sorozal alapanyag és minőség szempontjából a Nachi Quest.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!