Gránit Bank: a pénzintézet eddigi legeredményesebb éve volt 2022

Gazdaság, 2023.05.30

Kimagasló növekedést és eredményességet hozott a Gránit Bank digitális banki stratégiája, tavaly minden eddiginél eredményesebb évet zártak - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója a pénzintézet közgyűlését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az adózás előtti eredmény 189 százalékkal 13,8 milliárd forintra nőtt tavaly, az adózott eredmény 195 százalékos növekedéssel 11,251 milliárd forint lett. A közgyűlés döntése értelmében a nyereséget eredménytartalékba helyezik. Eddigi működése során a Gránit Bank közel 20 milliárd forint adózás utáni eredményt termelt, ami a bank tőkéjét növeli, tekintettel arra, hogy a tulajdonosok egyetlen alkalommal sem vettek ki osztalékot. A tőkemegfelelési mutató a múlt év végén 20 százalék felett volt, a bank tőkéje pedig 2022-ben közel 30 milliárd forinttal nőtt, tőkeemelés és az adózás utáni eredmény eredménytartalékba helyezése miatt - ismertette az elnök-vezérigazgató.

Hozzátette: a tervek alapján az előző évi eredményt és a mérlegfőösszeget az idén ismét túl fogja teljesíteni a bank.

A bank mérlegfőösszege 49 százalékkal 1019 milliárd forintra nőtt 2022 végére. A betétállomány 67 százalékos növekedéssel 674 milliárd forintra, az eszközállomány 40 százalékkal 436 milliárd forintra nőtt. A betét és refinanszírozás 788 milliárd forint volt. A pénzintézet 104 ezer ügyfélszámlát kezelt 2022 végén. A nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája mindössze 0,02 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad - mondta Hegedüs Éva.

Folyamatosan újabb innovációkat vezetnek be a jobb ügyfélkiszolgálás érdekében - húzta alá. Számos fejlesztésen dolgoznak, a mobilalkalmazásra optimalizált befektetési szolgáltatásokat is bővíteni tervezik. Az idei első három hónap alapján minden szegmensben jó eredményt értek el, a versenytársakét meghaladóan.

A Gránit Bank 1063 milliárd forint konszolidált mérlegfőösszeggel a magyar pénzügyi szektor jelentős szereplője, univerzális bank.

A Gránit Bank az előző évben lezárta az Equilor tranzakciót, 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben, jelenleg folyamatban van a Diófa Alapkezelő megvásárlása, az akvizíciókkal a bank erősíteni tervezi szerepét a teljes hazai pénzügyi szektorban. A 2022-es bankcsoport szintű eredményekben az Equilor Befektetési Zrt. teljesítménye már megjelenik - mondta az elnök-vezérigazgató. A csoportszinten kezelt számlák száma elérte a 118 ezret, a kezelt vagyon nagysága pedig meghaladta az 1300 milliárd forintot tavaly.

A költség-bevétel arány 43,9 százalékos volt, ami 20 százalékkal jobb az előző évi értéknél (a piaci átlag 60,4 százalék volt). Bankadó, extraprofit adó és tranzakciós illeték nélkül a költség-bevétel arány 34,9 százalékos. 2022-ben a saját tőke arányos nyereség meghaladta a 25 százalékot, ami több mint kétszerese a hitelintézeti rendszer átlagának - ismertette.

Kitért arra, hogy június elsejétől megújítják a mobilbanki alkalmazást, és számos új funkciót vezetnek be, példaként említette az azonnal használható digitális kártyafunkciót. Új kényelmi szolgáltatás továbbá, hogy a banki mobilalkalmazásból az állampapír vásárlás menüpontra kattintva azonosított videóbank hívás keretében, fizikai jelenlét és ügyfélkapu nélkül közvetlenül indítható állampapír-vásárlás, illetve értékpapírszámla-nyitás. A Gránit Bank a digitális platformra fókuszáló befektetési szolgáltatási, privátbanki ajánlatával a jövő év első negyedévében tervezi a piacra lépést.

Hegedüs Éva kérdésre válaszolva közölte: a magas kamatkörnyezetben nem lehet piaci alapon hitelezni, ezért szektorszinten az államilag támogatott hitelek hajtják a vállalati hitelezést, olyan növekedés nem lesz, mint az elmúlt időszakban. Jelenleg nem terveznek tőkeemelést, nincs szüksége rá a banknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!