Így spórolj a Revolut kártyával a külföldi nyaralás során!

Gazdaság, 2023.06.06

Ha külföldre utazol, akkor szinte biztosan más valutában fogsz fizetni. Például euróra lesz szükséged, akkor többféle módon tudsz váltani.

Nyaralás Vagy itthon előre váltasz egy váltóban, és készpénzt viszel magaddal, továbbá/vagy magaddal viszed a bankkártyádat, és azzal fizetsz, ahol tudsz, esetleg külföldön egy ATM-ből veszel még fel készpénzt az ottani valutában.

Tévhit a kereskedelmi bankok deviza árfolyamainál!

Sokan hiszik azt, hogy ha egy bankjuk bankkártyájával külföldön fizetnek másik devizában egy üzletben, akkor a bankjuk elég jó árfolyamon, középárfolyamon vált nekik, mondjuk eurót.  

Van olyan bank, ahol a fizetés után rögtön a tranzakció értesítő SMS-ben ott egy elég jó árfolyamon átváltott forintosított összeg, ami viszont nem azt jelenti, hogy neked annyiért is fogják elkönyvelni. A kártyás fizetés összegének végső elkönyvelése 1-2 nappal is később jelenhet meg a netbankodban. Ott látni fogod majd, hogy végül közel sem középárfolyamon váltották át az eurót forintra. Egyébként pénzintézetek, váltók sehol sem váltanak devizát/valutát középárfolyamon.

Milyen devizaváltás lehetőség van még, ami kedvezőbb is?

Tehát sokáig a helyi váltók és kereskedelmi bankok voltak, de pár évvel ezelőtt megjelentek az úgynevezett neobankok, fintech pénzintézetek. Ezek jellemzően csak online jelenlévő bankok vagy pénzintézetek, amelyek jobb árfolyamon tudnak váltani, ingyenes vagy sokkal olcsóbbak a nemzetközi utalások és sokkal átláthatóbb, könnyebben kezelhetőbb mobil applikációval jelentek meg.

Tehát az ilyen online banki szolgáltatások közül Magyarországon is a Revolut az egyik legnépszerűbb.

A Revolut szolgáltatását már több mint 20 millióan használják világszerte. Litvániában bejegyzett bank, amely európai banki engedéllyel rendelkezik a Litván Nemzeti Banktól.

Hogyan tudod feltölteni a Revolut egyenlegedet?

A Revolut-ban többféle deviza egyenleg is létrehozható pár másodperc alatt. Ezekre többféle módszerrel is tudsz pénzt feltölteni.  
Készpénzt közvetlenül nem fogsz tudni, mivel nincs saját ATM-je vagy bankfiókja. Revolut-ra is úgy tudsz regisztrálni, hogy van már egy másik banknál bankszámlád és érdemes bankkártyával is rendelkezned. Ezután a Revolut deviza egyenlegedre be tudsz utalni.  
Forint esetén nem annyira érdemes a beutalást választani, mert a Revolut nemzetközi forint számlaszámod ad, így oda költséges a beutalás és több napig is eltarthat, mire az összeg beérkezik oda.  
A bankkártyás feltöltés kényelmesebb és gyorsabb, valamint a Revolut sem számít fel díjat ezért. Fontos, hogy mindig a saját, másik bankkártyáddal töltsd fel a Revolut egyenlegedet, mert a felhasználói szabályzatban is ez van előírva.

Mennyiért vált a Revolut?

A Revolut folyamatosan változó árfolyamon vált a hétköznapokon (hétvégén nincs deviza kereskedés, így akkor fix árfolyamok vannak), tehát nem naponta egy meghatározott árfolyamon vált, hanem ez mindig változik. Az aktuális deviza árfolyamot a Revolut fiókodban, az applikációban tudod megtekinteni.  

A Revolut a középárfolyamhoz viszonyítva közeli árfolyamon vált. Például az euró esetén ez változó lehet, de általában a középárfolyamhoz képest 1-2 forint között vált többért, így a kereskedelmi bankok deviza árfolyamaihoz képest mondjuk az eurónál 5-6 forinttal is jobban válthat. (a cikk írásakor az euró középárfolyama 370,42 ft, míg a Revolut-on 371,07 forintot kellene fizetnem egy euróért)

Melyik Revolut csomagot érdemes választani?

Jelenleg négyféle Revolut csomag érhető el (és hamarosan érkezhet az ötödik, az Ultra nevű csomag is). Az ingyenes, Standard csomagban hónapfordulóként 350 000 ft értékben vagy ezzel megegyező devizában lehet hétköznaponként díjmentesen váltani. (hétvégén minden csomagban, minden esetben minimum 1% a devizaváltás felára, de minden felmerülő díjat a Revolut előre jelezni fog).

Ha évente minimum 5-6 millió forint értékben váltanál devizát, akkor érdemes már a Premium csomagra előfizetni, ami hétköznaponként korlátlan, díjmentes devizaváltást kínál.  

A legtöbb felhasználónak az ingyenes, Standard csomag elegendő szokott lenni, de ha sokat váltasz, ahogy fentebb is írtam, valamint sokat utazol, így a plusz biztosítások is jók lehetnek neked, akkor érdemes minimum a Premium csomagot választanod. Mielőtt előfizetnél, nézd át a különböző csomagok szolgáltatásait, nem kell a regisztráció elején rögtön előfizetned, válaszd az ingyenes csomagot és utána bármikor, 2 kattintással elő tudsz majd fizetni egy magasabb csomagra, ha szükséges.  

Hogyan tudsz készpénzt felvenni külföldön a Revolut bankkártyáddal?

A Revolut csomagodtól függően hónapfordulóként bizonyos összeget díjmentesen tudsz ATM-ekből felvenni. Ez azt jelenti, hogy a Revolut nem számít fel díjat a készpénzfelvétel után, viszont a bankautomaták felszámíthatnak.  

Az ingyenes csomagban havonta 75 000 forintot vagy ezzel megegyező deviza összeget tudsz felvenni, a Premium csomagban 150 ezer forint, míg a Metal csomagban 300 ezer forintot lehet díjmentesen felvenni. Efeletti összegre a Revolut 2% díjat számít fel.  

Viszont ajánlott külföldön az utazás során inkább bankkártyával fizetni és csak szükség esetén érdemes készpénzt felvenni, mert láthatóan magas a díja, ha túlléped a havi ingyenes limitet.

Mivel Visa vagy MasterCard típusú bankkártyát kapsz, így a világon bárhol tudsz fizetni, ahol a kártyád típusát elfogadják, de jellemzően ez a két kártyakibocsátó a legtöbb helyen elfogadják.

+Tippek:

1.   Ha külföldön azzal találkozol, hogy egy üzletben a kártya terminálon ki lehet választani, hogy milyen devizában szeretnél fizetni (pl. : Spanyolországban jelzi, hogy euróban vagy forintban szeretnél-e fizetni), akkor mindig a helyi devizanemet válaszd, a példa szerint az eurót, mert csak ebben az esetben fog a Revolut váltani, a másik esetben a kártyaterminál bankja fog váltani, ami nem a Revolut kedvező árfolyama lesz.

1.   Ha külföldre utazol, akkor kapcsold ki a Revolut kártyádnál az app-ban a helyalapú biztonsági funkciót. Ha aktiválva van, akkor valószínűleg külföldön fizetve a kártyával, nem fogja engedélyezni a tranzakciót (ez egyfajta biztonsági funkció).

Összességében nem mindenkinek ajánlott egy neobank, mint a Revolut szolgáltatása. Ha ritkán utazol, ritkán váltasz más devizát, akkor nem biztos, hogy be kell regisztrálnod egy ilyen szolgáltatásra. Van pár kritérium és feltétel is a regisztráció során, az esetleges ügyintézés magyar nyelven nehézkesen, inkább angol nyelven lehet jobban boldogulni.

Érdemes minél több információt szerezni ezekről már a regisztráció előtt. Ha még többet szeretnél megtudni a Revolut szolgáltatásáról, akkor a Revinfo.hu oldalon rengeteg hasznos cikket és útmutató bejegyzést találsz.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!