Gyengén alakult a kiskereskedelem forgalma augusztusban az euróövezetben

Gazdaság, 2021.10.06

A vártnál jóval gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben augusztusban, amikor is a fogyasztók visszafogták az élelmiszerekre, alkoholra és dohányárura fordított kiadásaikat.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,3 százalékkal nőtt, éves szinten pedig stagnált a kiskereskedelmi forgalom augusztusban. Elemzők éves összehasonlításban 0,4 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,8 százalékos emelkedésre számítottak.

Az Európai Unió egészében havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban.

Júliusban havi összevetésben az euróövezetben 2,6 százalékkal, az unióban pedig 2,1 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához képest 3,1 százalékos, illetve 3,8 százalékos növekedést mértek.

Havi összehasonlításban az euróövezetben 9,0 százalékkal, az unióban pedig 7,7 százalékkal bővült az internetes és a postai megrendeléses vásárlások volumene, a benzinkutak forgalma viszont 0,1 százalékkal, illetve 0,3 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruk forgalma az eurózónában 1,7 százalékkal, az EU-ban pedig 1,5 százalékkal csökkent.

Hasonló a tendencia az éves összevetésű adatok esetén is. A legnagyobb mértékben az internetes és a postai megrendeléses vásárlások volumene nőtt, az euróövezetben 8,5 százalékkal, az unióban pedig 9,7 százalékkal. Az unió egészében a benzinkutak forgalma 2,1 százalékkal nőtt, de az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké 1,5 százalékkal csökkent. Az eurózónában a benzinkutak forgalma 1,2 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, alkohol- és dohányáruké pedig 1,9 százalékkal esett vissza.

Az uniós tagállamok közül havi szinten Máltán (2,7 százalék), Írországban (2,5 százalék) és Szlovákiában (2,0 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban. A legnagyobb mértékű csökkenést Dániában (1,4 százalék), valamint Észországban és Franciaországban (egyaránt 1,2 százalék) mérték.

Éves összevetésben ugyancsak Máltán (19,6 százalék) nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, majd Horvátország (18,1 százalék) és Szlovénia (12,3 százalék) következik. A legerősebb csökkenést, 4,9 százalékosat Belgiumban mérték, majd Franciaország következik 2,1 százalékkal, valamint Spanyolország és Luxembourg, egyaránt 1,3 százalékkal.

Magyarországon havi összevetésben 0,5 százalékkal, éves szinten pedig 4,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban az Eurostat adatai szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!