TV műsor

Gyorsan nő a külföldi vendégmunkások száma Csehországban

Gazdaság, 2021.01.26

Külföldi vendégmunkások alkotják a csehországi alkalmazottak mintegy 15 százalékát - közölte prágai sajtótájékoztatóján Dalibor Holy, a Cseh Statisztikai Hivatal illetékese kedden.

A hivatalos kimutatások szerint a külföldi munkások aránya a csehországi munkaerő piacon az utóbbi évtizedben megháromszorozódott.

2010-ben a statisztikák szerint 215 400 külföldi vendégmunkás dolgozott Csehországban, ami az összes alkalmazott 5,5 százalékát tette ki. A 2019-es év végén a külföldi alkalmazottak száma 621 900 volt, ami 14,7 százalékos részesedésnek felel meg.

Bár a koronavírus-járvány csak rövid időre korlátozta a külföldi vendégmunkások csehországi alkalmazását, és számuk továbbra is növekvő tendenciát mutat - jegyezte meg Holy. Leszögezte: a külföldi munkaerő jelenleg a cseh gazdaság minden ágazatában jelen van és súlya növekszik.

"Tudatosítani kell, hogy külföldiek nélkül nem növekedne az alkalmazottak száma Csehországban. 2010 és 2019 között a külföldi vendégmunkások száma 407 ezerrel növekedett, míg a cseh alkalmazottaké 63 ezerrel csökkent. A legfőbb okok demográfiaiak. A cseh lakosság öregszik, egyre kevesebb az aktív korban lévő ember, míg az idősek aránya emelkedik" - mutatott rá a statisztikai hivatal képviselője.

Csehországban lakosságának növekedését is alapvetően a bevándorlás biztosítja. Ennek köszönhető, hogy míg 2010-ben Csehországnak 10,2 millió lakosa volt, ma már 10,71 millió.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!