Gyorsuló ütemben nőtt a kínai feldolgozóipar szeptemberben - Caixin/Markit

Gazdaság, 2019.09.30

Váratlanul gyors ütemben és már a második egymást követő hónapban nőtt a kínai feldolgozóipar szeptemberben a magánvállalatok körében végzett felmérés tanúsága szerint.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,4 pontra emelkedett az augusztusi 50,4 pontról. Elemzők 50,2 pontra számítottak szeptemberről.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Jóllehet szeptemberben szerény mértékben nőtt a feldolgozóipar teljesítménye, a javulás mértéke 2018 februárja óta a legerősebb volt. A növekedés gyorsulása a belső kereslet felpattanásának volt köszönhető, az exportmegrendelések viszont már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a 15 hónapja húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború következményeként.

A pár órával korábban ismertetett hivatalos kínai felmérés a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését mutatta, de javult a helyzet augusztushoz képet. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,8 pontra nőtt szeptemberben az előző havi 49,5 pontról. Elemzők 49,7 pontot vártak.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

A kínai kormány nagyjából egy éve igyekszik ösztönözni a belső keresletet az infrastrukturális beruházások növelésével, de az intézkedések csak lassan éreztetik hatásukat. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban újabb monetáris és fiskális intézkedésekkel próbálják támogatni a növekedést.

Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 6,6 százalékkal, az utóbbi 28 év leggyengébb ütemében bővült. A kínai vezetők az idei évre azt tűzték ki célként, hogy a gazdasági növekedés üteme a 6,0-6,5 százalékos sávba essen.

A gazdasági növekedés az első negyedévi 6,4 százalékról 6,2 százalékra lassult a második negyedévben, és egyes elemzők már attól tartanak, hogy a harmadik negyedévben 6,0 százalék alá eshetett az ütem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!