Gyorsuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás januárban

Gazdaság, 2024.01.24

Az amerikai gazdasági aktivitás hét hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt januárban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke 52,3 pontra, héthavi csúcsra emelkedett januárban a decemberi 50,9 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Januárban az amerikai feldolgozóipari BMI előzetes értéke az elemzők által várt 47,9 pont helyett 50,3 pontra, 15 havi csúcsra emelkedett a decemberi 47,9 pontról. Az S&P Global előzetes adatai szerint januárban kilenc hónapja először mutattak enyhe javulást a feldolgozóipari vállalatok működési feltételei, ugyanakkor a feldolgozóipar kibocsátása tovább csökkent.

A szolgáltatóipari BMI a decemberi 51,4 pontról 52,9 pontra, héthavi csúcsra emelkedett, meghaladva az 51,0 pontra számító elemzői előrejelzéseket. A szolgáltatószektorban az új megrendelések bővülést mutattak, miközben a foglalkoztatás is növekedett, az eladási árak pedig 2020 júniusa óta a legmérsékeltebb ütemben nőttek.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az Egyesült Államok gazdasága számára biztató évkezdést jeleznek az előzetes BMI-adatok, a vállalatok a növekedés jelentős gyorsulásáról és az inflációs nyomás markáns enyhüléséről számoltak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!