Gyorsuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás januárban

Gazdaság, 2024.02.05

Az amerikai gazdasági aktivitás hét hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt januárban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) hétfőn közzétett végleges értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 52,0 pontra, héthavi csúcsra emelkedett januárban a decemberi 50,9 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI a decemberi 51,4 pontról 52,5 pontra, héthavi csúcsra emelkedett. A szolgáltatószektorban az új megrendelések bővülést mutattak, miközben a foglalkoztatás is növekedett, az eladási árak pedig 2020 júniusa óta a legmérsékeltebb ütemben nőttek.

Januárban az amerikai feldolgozóipari BMI múlt csütörtökön közzétett végleges értéke 50,7 pontra, 2022 szeptembere óta a legmagasabbra emelkedett a decemberi 47,9 pontról. Az S&P Global adatai szerint januárban az új megrendelések bővülést mutattak, ugyanakkor a feldolgozóipar kibocsátása tovább csökkent. A feldolgozóipari BMI 2022 októbere óta csupán egyszer, tavaly áprilisban állt a növekedést jelző 50 pont felett.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az Egyesült Államok szolgáltatási ágazata jól kezdte az évet, a vállalatok a kibocsátás és a kereslet gyorsuló növekedéséről és az inflációs nyomás markáns enyhüléséről számoltak be; a növekedést a pénzügyi szolgáltatások szektora vezette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!