Gyorsult az orosz feldolgozóipar teljesítményének növekedése májusban

Gazdaság, 2021.06.01

Több mint két éve a legnagyobb mértékben emelkedett az orosz feldolgozóipar teljesítménye májusban, elsősorban az új megrendelések bővülésére, miután erőteljesebben nőtt a belföldi és minimálisan a külföldi kereslet.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet kedden azt közölte, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 50,4 pontról 51,9 pontra emelkedett májusban. A mutató utoljára 2018 januárjában állt ilyen magas szinten.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi, az áprilisi mutató már a negyedik egymást követő hónapban haladta meg ezt a szintet.

A jelentésért felelős szakértő rámutatott arra, hogy a feldolgozóipari ágazatban megkérdezettek a kilátásokat tekintve kevésbé voltak derűlátók, mint áprilisban, összességében azonban továbbra is pozitívan látják a jövőt. A Markit azzal számol, hogy idén az orosz ipari termelés mintegy 3 százalékkal nő. Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.

Tavaly az orosz ipari termelés 2,6 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!