Gyorsult decemberben a szolgáltatóipar teljesítményének a növekedési üteme az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.01.07

A várt lassulás helyett gyorsult decemberben az amerikai szolgáltatóipar teljesítményének a növekedési üteme az Institute for Supply Management (ISM) gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Az ISM beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint decemberben a nem feldolgozóipari ágazatokban a tavaszi visszaesés után már sorban a hetedik hónapja erősödött a gazdasági aktivitás az Egyesült Államokban.

A vonatkozó BMI mutató értéke 57,2 pontra, három havi csúcsra emelkedett az előző havi 55,9 pontról. A piac a mutató csökkenését, 54,6 pontot várt novemberre.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A nem feldolgozóipari ágazatokat követő BMI decemberi 57,2 pontos állása a felmérésekből hosszú távon levonható tapasztalat alapján a bruttó hazai termék évi 2,9 százalékos növekedésével korrelál a legszorosabban.

Az index összetevői közül az üzleti aktivitás mutatószáma 59,4 pontra emelkedett 58,0 pontról, az új megrendelések mutatója 58,5 pontra 57,2 pontról, a raktárkészletek mutatószáma pedig 58,2 pontra 49,3 pontról. Létszámcsökkenést jelez viszont a foglalkoztatási mutató 48,2 pontra csökkenése 51,5 pontról.

Az Egyesült Államok nem feldolgozóipari ágazatait követő BMI mutató két hónap, 2020 áprilisa és májusa kivételével már 131 hónapja tartózkodik 50 pont felett. Az 50 pont alá esést az elmúlt év két hónapjában a koronavírus-válság okozta. A két havi kiesés előtt 122 havi folyamatos teljesítménynövekedést jelzett a BMI mutató értéke.

Az ISM más eljárással képzi beszerzésimenedzser-indexét, mint az IHS Markit gazdaságkutató intézet. A Markit szolgáltatóipari mutatójával ellentétben az ISM beszerzésimenedzser-indexe a "nem feldolgozóipari" ágazatokat fedi le, azaz a Markit kalkulációjával ellentétben magában foglalja például az építőipart is. A Markit decemberi szolgáltatóipari BMI-mutatója az Egyesült Államokra vonatkozóan 54,8 pont volt.
https://www.ismworld.org/supply-management-news-and-reports/reports/ism-report-on-business/services/december/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!