Halálos baleset történt a gazdatüntetéseken Franciaországban

Gazdaság, 2024.01.23

Miközben folytatódtak és kiszélesedtek kedden Franciaországban a gazdák forgalomlassító akciói a délnyugati országrész autópályáin, az egyik blokádnál halálos baleset történt.

Az áldozat egy 35 éves nő, aki kedd reggel a délnyugat-franciaországi Pamiers-ben egy útlezárásnál tartózkodott 40 éves férjével és 14 éves lányukkal, amikor a szalmabálákból épített útzárnak ütközött egy gépkocsi - közölte a helyi ügyészség, amely szerint a gázolás "nem tűnik szándékosnak", a helyszínen hajnalban nagyon rossz látási viszonyok voltak. Az áldozat férjét és gyermekét súlyos sérülésekkel kórházban ápolják, a jármű három örmény állampolgárságú utasát őrizetbe vették a súlyos, nem szándékos emberölés miatt indított eljárás keretében.

Emmanuel Macron államfő és Gabriel Attal miniszterelnök is együttérzését és szolidaritását fejezte ki az X közösségi oldalon.

"Az agrárvilág ezen rendkívüli pillanatában nehéz egy ilyen tragédiát megélni" - mondta Arnaud Rousseau, a legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSEA elnöke. "A méretét mindannak, ami készülőben van, a tragédia nem fogja megváltoztatni. A harc folytatódik" - tette hozzá.

Egy nappal azután, hogy az FNSA elnökét fogadta Gabriel Attal miniszterelnök, a gazdák negyedik napja tartó tiltakozó megmozdulása kiszélesedett: újabb blokádok jelentek meg.

Hajnalban körülbelül harminc traktor akadályozta a forgalmat az A7-es autópályán a közép-franciaországi Lyon és Valence között - közölte Drome megye prefektúrája. Franciaország délnyugati részén az A64-es autópályán és a Golfech erőműhöz vezető bekötőutakon továbbra is útlezárások vannak, továbbá az A62-es és az A20-as autópályán is fennakadásokról éreztek hírek.

Két új útlezárás jelent meg az A64-es autópályán Pau városánál, és az A63-as autópályán Bayonne közelében Pyrénées-Atlantiques megye prefektúrája szerint, bár az A64-es autópályáról a Spanyolországba vezető út továbbra is járható. Agennél több tucat traktor zárta el az A62-es utat. Dordogne megyében a prefektúra szerint több helyen is fennakadások voltak a közlekedésben: konvojok haladtak Limoges és Poitiers felé, ahol tüntetések várhatók. Kedd délután a nyugati Bretagne-ban is kialakultak útlezárások.

A kormány hétfő este fogadta a többségi szakszervezetek képviselőit, de a találkozó után Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter csak annyit mondott: "a miniszterelnök világosan kifejezte azon szándékát, hogy gyorsan, még a héten, számos kezdeti bejelentést tegyen".

A kormány nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez.

Az FNSA az elmúlt években több kompromisszumos megállapodást is kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédő szerek adójáról, de a gazdák továbbra is elégedetlenek, elsősorban azért, mert csökken a jövedelmük, és túl sok adminisztratív feladat és korlátozás hárul rájuk. A tüntetők ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, a traktorok üzemanyagának drágulását állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik a csaknem félmillióból, de "amennyiben a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódása is várható".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!