Háromévi csúcson a brit gyáripar aktivitási mérőszámai

Gazdaság, 2021.01.04

A hétfőn ismertetett friss adatok alapján több mint három éve nem mért csúcsra emelkedtek a brit feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai. Elemzői vélemények szerint azonban ebben nem csekély szerepe van annak, hogy egészen a múlt hónap végéig bizonytalanok voltak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételei, és ebben a környezetben a brit és az uniós vállalatok jelentős értékű beszerzést előbbre hoztak.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 57,5 volt a novemberben mért 55,6 után.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését, az 50 feletti mutatók az adott ágazat tevékenységének élénkülését jelzik. Így a brit feldolgozószektor decemberi BMI-indexe a gyáripari tevékenység lendületes bővülésére vall.

Az IHS Markit elemzői kiemelik, hogy a brit feldolgozószektor aktivitási mérőszáma immár hét hónapja megszakítás nélkül emelkedik és 37 hónapja nem mért csúcson jár.

A ház hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy december utolsó napján lejárt a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak, amely alatt a kétoldalú kereskedelemben a brit kilépés előtti szabályozás volt érvényben, a további kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről azonban csak karácsony előtt sikerült megállapodni az EU-val.

E bizonytalanság miatt emelkedett a brit feldolgozóipari vállalatok uniós exportja, mivel az EU-ban honos kereskedelemi partnerek számos beszerzést előbbre hoztak, emellett a brit vállalatok is nyersanyagokat, gyártási részegységeket készleteztek - áll az IHS Markit elemzésében.

Duncan Brock, a CIPS csoportigazgatója a decemberi feldolgozóipari BMI-index keddi ismertetetéséhez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: ezt a folyamatot tükrözte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 2018 januárja óta ritkán látott ütemben nőtt a brit feldolgozószektornak adott új megrendelések állománya.

Brock szerint ugyanakkor az ellátás biztosítását célzó roham miatt az addig is kapacitási stresszhelyzetben működő beszállítói hálózatokban a BMI-felmérések csaknem 30 évvel ezelőtti kezdete óta alig tapasztalt hosszúságú késedelmek halmozódtak fel.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint az átmeneti tényezők okozta felfutás után januárban valószínűleg jelentősen visszaesik a brit feldolgozószektor aktivitása, annak ellenére is, hogy az EU-val december végén elért szabadkereskedelmi megállapodás legalábbis eddig elejét vette az áruforgalmi felfordulásnak.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni piaci elemzőház brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a friss BMI-felmérés ismertetése utáni helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a brit gyáripar uniós vásárlói - akik az utolsó pillanatban elért megállapodás aláírása előtt attól tartottak, hogy az egyezmény esetleges elmaradása esetén vámok terhelnék a kétoldalú áruforgalmat - az idei első negyedévben sokkal kevesebb megrendelést adnak fel, mivel előbb a felhalmozott raktárkészleteket építik le.

Tombs közölte: ebből kiindulva a ház azzal számol, hogy a brit feldolgozóipar kibocsátási értéke a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szint 92 százalékára esik vissza a decemberben elért 96 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!