Hárommilliárd forintos beruházással javítják Hódmezővásárhely térségének belvízi biztonságát

Gazdaság, 2023.03.16

Uniós támogatással, csaknem 3 milliárd forintból megvalósuló beruházással javítják Hódmezővásárhely és környékének árvízi és belvízi biztonságát, a fejlesztésnek köszönhetően növekszik a térségben visszatartható víz mennyisége is.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese a beruházást bemutató csütörtöki rendezvényen azt mondta, az Alsó-Tiszán levonuló, rekordot jelentő 2006-os árvíz rámutatott arra, hogy a legkomolyabb veszélyt a töltéseket keresztező vízügyi műtárgyak jelentik.

Árvízvédelmi szempontból az ország egyik legveszélyesebb pontja a több mint hatvanéves körtvélyesi szivattyútelep, amely helyére a projekt során új létesítmény épül - közölte a szakember.

Frank Szabolcs, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője közölte, az 1959-ben átadott körtvélyesi szivattyútelep a Tisza bal partján található, a Kenyere-éri csatorna és a körtvélyesi Tisza-holtág víztestjét kapcsolja össze. A csatorna több mint 9 ezer hektáros területről gyűjti össze a belvizet, ahol 43 ezren élnek. A területen az utóbbi 15 évben 27-szer rendeltek el belvízvédelmi készültséget, amely főként Hódmezővásárhely északi részét érintette.

A szivattyútelepnél az 1970-es, a 2000-es és a 2006-os tiszai árvíz idején is komoly védekezés zajlott, elsősorban az altalaj rossz minősége jelentett problémát - tudatta a szakember.

A Kötiviép'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. kivitelezésében megvalósuló beruházás során elbontották a régi szivattyútelepet, a töltéstestből eltávolították a régi beton nyomócsövet. A korábbi szomszédságában új üzemépületet alakítanak ki, amelyben a korábbival megegyező - másodpercenként 3,2-es köbméter-kapacitású - szivattyúkat telepítenek. Kisebb árvízvédelmi kockázatot jelentő, magas vezetésű nyomócsöveket építenek a töltésre, a vízoldali előterében 230 méteren 9-12 méteres mélységű vízzáró résfalat alakítanak ki, a töltéskoronát pedig 3,6 kilométeren leburkolják - ismertette a beruházás részleteit a szakember.

A kivitelezés novemberre fejeződik be - közölte Frank Szabolcs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!