Hat százalék alá lassult az amerikai lakóingatlanok áremelkedésének üteme augusztusban

Gazdaság, 2018.10.30

Az utóbbi egy évben először 6 százalék alá lassult az amerikai lakóingatlanok áremelkedésének üteme az Egyesült Államokban augusztusban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 5,8 százalékkal emelkedett augusztusban, míg júliusban 6,0 százalékkal, júniusban 6,2 százalékkal, májusban pedig 6,4 százalékkal.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 5,5 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, lassult az ütem a júliusban mért 5,9 százalékhoz képest. A tíz legnagyobb városban 5,1 százalékos volt a növekedés augusztusban, ugyancsak alacsonyabb az előző havi 5,5 százaléknál.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők 5,8 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is a nyugati parton drágulnak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok, kétszámjegyű növekedést mértek Las Vegasban (13,9 százalék) és San Franciscóban (10,6 százalék), majd Seattle (9,6 százalék) következett.

A magasabb árszínvonalú városokban valamivel mérsékeltebb emelkedést mértek, New Yorkban 2,8 százalékkal, Washingtonban is 2,8 százalékkal, Clevelandben 5,6 százalékkal, Chicagóban pedig 2,9 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,2 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában stagnáltak az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,6 százalékkal növekedtek az árak júliushoz képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig egyaránt 0,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva rámutatott, hogy bár az ingatlapiaci konjunktúra romlott, nem kell a 2006-ben kezdődött válság megismétlődésére számítani. Ha csak a lakásfinanszírozás össze nem omlik, a lakásárak meredek csökkenése valószínűtlen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!