Hatalmas hiánnyal fog gazdálkodni a jövő évben Csehország

Gazdaság, 2020.12.18

Hatalmas, 320 milliárd koronás (4320 milliárd forint) hiánnyal fog gazdálkodni a jövő évben Csehország.

A jövő évi költségvetést hosszú viták után pénteken szavazta meg a cseh parlament alsóháza, a képviselőház. A felsőház, tehát a szenátus a költségvetés ügyében nem illetékes. A dokumentumot már csak Milos Zeman államfőnek kell aláírnia, ami már csak formalitás.

A költségvetési tervezetet a kisebbségben lévő kormánykoalíció - ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt - a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának szavazataival fogadta el a parlament. Az ellenzéki pártok a költségvetést bírálták és elutasították. Az ellenzék szerint a hiány indokolatlanul magas.

A jövő évben a költségvetés 1488,3 milliárd koronás kiadással és 1808,3 milliárd koronás bevétellel számol. A költségvetési számok a gazdaság 3,9 százalékos jövő évi növekedésén alapulnak.

Az idei cseh költségvetés a koronavírus-járvány miatt rekordnagyságú 500 milliárd koronás hiánnyal számol. A napokban nyilvánosságra hozott pénzügyi becslésekből kitűnik, hogy nagy valószínűséggel a hiány végül is ennél néhány tízmilliárd koronával alacsonyabb lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!