Heti makronaptár - Az államháztartásról és a fogyasztói árakról érkeznek adatok a jövő héten

Gazdaság, 2024.05.05

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről, valamint egyebek mellett a kiskereskedelem márciusi és a fogyasztói árak áprilisi alakulásáról.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi termékforgalom márciusi első becslését. Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6, az importé 0,6 százalékkal nőtt.

Kedden közli a kiskereskedelem márciusi adatait a KSH. Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-februárban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,8 százalékkal nagyobb volt éves összevetésben.

A KSH szerdán ismerteti a ipari termelés márciusi adatait első becslése alapján. Februárban az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. januárinál 3,5 százalékkal nagyobb volt.

Csütörtökön jelenik meg a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója az államháztartás központi alrendszerének 2024. április végi helyzetéről. A részletes adatok szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

A KSH pénteken teszi közzé a fogyasztói árak áprilisi alakulását. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!