Heti makronaptár - Inflációs, ipari és államháztartási adatokat közölnek a jövő héten

Gazdaság, 2024.06.09

Az infláció májusi alakulása mellett az ipari és az építőipari termelés áprilisi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a jövő héten, a Pénzügyminisztérium pedig az államháztartás május végi helyzetéről közöl tájékoztatót.

Hétfőn a fogyasztói árak májusi alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak.

Szintén hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatóját az államháztartás május végi helyzetéről. Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, amely 632,4 milliárd forinttal több az előző év azonos időszakinál. A központi alrendszer bevételei április végéig 12 161,1 milliárd forintot értek el, ami 6,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál, a kiadások 14 758,6 milliárd forintos összege 4,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát.

Csütörtökön teszi közzé a KSH második becslése alapján az áprilisi ipari termelés részletes adatait. Az első becslés szerint 2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az eltérést az okozza, hogy az idén hárommal több munkanap volt, mint tavaly áprilisban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal mérséklődött.

Pénteken az építőipar áprilisi statisztikáit közlik. Márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 10,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,8 százalékkal kisebb volt a februárinál. 2024 első negyedévében az építőipar termelői árai 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki szintet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!