Heti makronaptár - Kamatdöntés, kereseti adatok jönnek a jövő héten

Gazdaság, 2018.12.16

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank idei utolsó kamatmeghatározó ülése lesz, emellett kiskereskedelmi, kereseti statisztikák jelennek meg.

Kedden tartja idei utolsó kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.

Szintén kedden jelenik meg az októberi kiskereskedelmi forgalom részletes tájékoztatója. Az első becslés szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az idei év első tíz hónapjában a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Csütörtökön a keresetek októberi alakulásáról közli adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt, egyaránt 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szeptemberi 3,6, és az első kilenc havi 2,7 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 6,6, illetve 8,8 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Pénteken az államháztartás november végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját is kiadja a Pénzügyminisztérium. Az első becslés szerint az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forint volt. A központi költségvetés 11 havi hiánya 1856,1 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok 39,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,1 milliárd forint deficittel zártak. Idén novemberben a központi alrendszer hiánya 164,3 milliárd forint volt. A PM megismételte, a várhatóan jóval négy százalék felett alakuló gazdasági növekedés mellett a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!