Heti makronaptár - Kamatdöntés, munkaerőpiaci, kereseti adatok jönnek

Gazdaság, 2019.06.23

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank júniusi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett munkaerőpiaci és kereseti statisztikák is megjelennek.

Kedden tartja júniusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Májusi ülésén a jegybank monetáris tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. Az elemzők szerint a júniusi Inflációs jelentés alapján dönthet a jegybank a monetáris politika újabb szigorításáról, kamatemelés azonban legkorábban a jövő év közepén várható.

Csütörtökön a foglalkoztatottság, munkanélküliség március-májusi gördülő negyedéves adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző, február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 162 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. Idén a február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 492 ezer volt, 47 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,0 százalékponttal 69,8 százalékra emelkedett.

Pénteken az ipari termelői árak májusi, és a keresetek áprilisi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Márciusban is kétszámjegyű volt a keresetek emelkedése: 10,2 százalékkal, 367 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés 26. hónapja, 2017 februárja óta kétszámjegyű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!