Hitelminősítés - Csehország osztályzatát stabil, Romániáét negatív kilátással megerősítették a hitelminősítők

Gazdaság, 2020.10.31

Megerősítette változatlan stabil kilátással Csehország elsőrendű "AA mínusz/A-1 plusz" államadós-besorolását a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban ismertetett elemzése szerint a cseh gazdaságot a koronavírus-járvány az idén súlyos recesszióba sodorja, ám a több évi növekedés és az erőteljes közfinanszírozási helyzet hatékony védelmet nyújt a járványhatások ellen.

Egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings változatlan negatív kilátással megerősítette Románia "BBB mínusz", vagyis még épphogy befektetői ajánlású szuverén besorolását.

A Fitch hangsúlyozta: az osztályzat negatív kilátása az elmúlt évek pro-ciklikus szakpolitikai irányvonala miatt gyengülő közfinanszírozási mérőszámokat és a koronavírus-járvány gazdasági és költségvetési hatásait tükrözi.

A Standard & Poor's a cseh államadós-besorolás megerősítéséhez fűzött elemzésében közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei év egészében a cseh hazai össztermék (GDP) 8,6 százalékos zuhanásával számol.

Az S&P előrejelzése szerint ebben a környezetben a GDP-arányos cseh államháztartási hiány az év végére eléri a 7 százalékot.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt a várakozását is, hogy a járvány előtti több évi erőteljes és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a magas devizatartalék és az alacsony adósságszint védelmet nyúlt a cseh gazdaságnak.

A Standard & Poor's kiemeli, hogy a járvány sem kezdte ki Csehország külső egyensúlyi helyzetét, és a cseh jegybank felhasználható tartalékai megközelítik a 160 milliárd dollárt.

Mindemellett az elmúlt évek feszes költségvetési politikája lefelé irányuló pályán tartotta a nettó államadósságot, amely 2019 végére a hazai össztermék 20 százaléka alá csökkent.

A Standard & Poor's várakozása szerint a GDP-arányos nettó cseh államadósság-ráta a járvány ellenére is alig valamivel 30 százalék felett stabilizálódik, ami még mindig alacsony adósságszint nemzetközi összehasonlításban.

A román adósosztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint a hazai össztermékhez mért román államháztartási hiány az idei év végére minden eddiginél magasabbra, 9,5 százalékra emelkedik.

A Fitch azzal számol, hogy ebben a környezetben a GDP-arányos államadósság-ráta a tavalyi 35,3 százalékról az idén 45,9 százalékra, 2022-ig 50,7 százalékra duzzad.

A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy ez még mindig alacsonyabb adósságszint lesz a "BBB" sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely jelenleg 52,7 százalék.

Mindemellett a 2019-2022 közötti időszakra várt államadósság-pálya jobb, mint a 2008-2011 közötti pénzügyi válság idején mért 22 százalékpontos emelkedés - áll a Fitch Ratings előrejelzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!