Hitelminősítés - Elemzők: a hitelminősítők méltányolták a magyar gazdaság teljesítményét

Koronavírus, 2020.02.14

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint számítani lehetett arra, hogy a hitelminősítők méltányolják a magyar gazdaság elmúlt években felmutatott teljesítményét, a képet azonban mindenképpen árnyalniuk kellett a kedvezőtlen európai növekedési kilátásoknak és a koronavírus miatti bizonytalanságoknak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek írt kommentárjában rámutatott: a magyar törlesztéskockázati felár (CDS) az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent, ami alapján a piac már kétfokozatú felminősítést áraz. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt években a magyar GDP növekedése számottevően meghaladta a hitelminősítők előrejelzéseit.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában kiemelte: a magyar adósbesorolás javítását a jövőben a továbbra is dinamikus gazdasági növekedés, a csökkenő GDP-arányos adósságráta, illetve a továbbra is fegyelmezett fiskális politika segítheti elő, míg a koronavírus esetleges tartós negatív hatása, illetve a világgazdasági helyzet további romlása késleltetheti azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!