Hitelminősítés - Fitch: széleskörű következményei lennének a kínai Evergrande csődjének

Gazdaság, 2021.09.15

Számos más szektor is megemelkedett adóskockázattal szembesülhet az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő konglomerátum, az Evergrande törlesztési csődje esetén, bár a kínai bankszektor egészére gyakorolt hatás kezelhető lenne - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az eddigi "CCC plusz"-ról "CC"-re rontotta az Evergrande-csoport besorolását.

Az új osztályzat azt tükrözi, hogy a Fitch megítélése szerint valószínűsíthető az Evergrande valamilyen formájú törlesztési csődje - áll a lépés indoklásában.

A "CC" mélyen spekulatív, a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől tizenegy besorolási fokozattal elmaradó osztályzat.

Az Evergrande a három legnagyobb kínai ingatlankonglomerátum egyike, bár a kínai lakóingatlan-piac igen szétaprózódott, és a cég piaci részesedése tavaly mindössze 4 százalék volt - hangsúlyozza a hitelminősítő.

A Fitch Ratings szerint törlesztési csőd esetén is alacsony lenne annak a kockázata, hogy a kínai ingatlanárak jelentősebb nyomás alá kerülnének, hacsak az átstrukturálás vagy az Evergrande eszközeinek likvidálása nem válik rendezetlenné.

A Fitch adatai szerint a kínai bankoknak közvetlen hitel- és kötvénykitettségeik vannak az Evergrande-val és a cég pénzügyi mérlegén kívüli vagyonkezelési termékekkel szemben.

Az Evergrande kötelezettségei ezeken a területeken 572 milliárd jüan körül voltak 2021 első felében, és e kötelezettségek jelentős része bankokkal és egyéb pénzügyi intézményekkel szemben állt fenn (1 dollár = 6,44 jüan).

A bankoknak emellett közvetett kitettségeik vannak az Evergrande beszállítóival szemben is. A cég szállítói tartozása 667 milliárd jüan - áll a Fitch Ratings szerdai ismertetésében.

A hitelminősítő szerint az Evergrande-val szemben magasabb kitettségű kisebb bankok nem teljesítő kinnlevőség-állománya jelentősen növekedhet, attól függően, hogy miként alakul az ingatlanfejlesztő céget érintő bármilyen adóskockázati esemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!