Hitelminősítés - Javította a Moody's a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Gazdaság, 2021.02.18

Javította csütörtökön a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.

A Moody's csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra módosította a két bank hosszú futamú betéti besorolásainak kilátását.

A cég az MKB hosszú lekötésű betétállományának osztályzatát ezzel egy időben "Ba3"-ról egy fokozattal "Ba2"-re, a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját "b2"-ről "b1"-re, hosszú távú partnerkockázati megítélését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "Ba2(cr)"-ről "Ba1(cr)"-re, a hosszú távú partnerkockázati minősítéseket (Counterparty Risk Ratings, CRR) "Ba2"-ről "Ba1"-re javította.

A Moody's a Budapest Bank "Ba2" hosszú lekötésű betétállományának besorolását, "b1" BCA-értékelését, "Ba1(cr)"-értékelését és "Ba1" hosszú távú CRR-minősítését megerősítette, ugyancsak a hosszú futamú betéti besorolás kilátásának pozitívra javítása mellett.

A Moody's csütörtökön bejelentett lépéseinek közvetlen előzményeként, a tavalyi év végén megkezdte működését a Magyar Bankholding Zrt., miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai apportálták banki részvényeiket a Magyar Bankholdingba.

Csütörtöki elemzésében a Moody's közölte: jóllehet a felügyeleti engedélyezési döntések még folyamatban vannak, azért javította pozitívra a Budapest Bank és az MKB betétosztályzati kilátását, mert várakozása szerint a háromoldalú tranzakcióval kialakult, kombinált banki entitás számára előnyös lesz az ügylet révén megerősödött együttműködési forma és a javuló pénzügyi teljesítmény.

A hitelminősítő szerint az egyesülés, amely 5700 milliárd forintos együttes eszközállományával Magyarország második legnagyobb bankcsoportját hozta létre, jelentős szinergiahozadékokat ígér.

Mindemellett az egyesített pénzügyi szolgáltatási vállalat számára előnyös lesz az is, hogy a kinnlevőség-portfolió sokszínűbbé válik, a finanszírozási bázison belül pedig magasabb lesz a lakossági betétek aránya annál, amelyre a Budapest Bank és az MKB jelenleg támaszkodhat.

Az MKB BCA-osztályzatának felminősítése azt tükrözi, hogy a bank fizetőképességi mutatói tavaly fokozatosan javultak, elsősorban a problémás követelésállomány csökkenése miatt, és így a bank erősebb pozícióban állhat helyt a jelenlegi nehéz működési környezetben - áll a Moody's értékelésében.

A hitelminősítő közölte: saját számítási módszertana alapján az MKB nem teljesítő kinnlevőség-állománya a bruttó kihelyezett hitelértékhez mérve tavaly szeptemberig 3,84 százalékra csökkent a 2019 decemberében mért 4,69 százalékról, illetve a 2018. decemberi 8,79 százalékról.

Mindeközben a problémás követelések fedezeti rátája szeptemberig 118 százalékra emelkedett a 2019 végi 101 százalékról - hangsúlyozza csütörtöki londoni elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő hozzáteszi: az MKB előretekintő jellegű tartalékolást is végrehajtott a koronavírus-járvány által a hitelportfolió minőségére gyakorolt hatás kivédésére.

A Budapest Bank BCA-értékelésének megerősítéséhez fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy tavaly ennek a pénzintézetnek a fizetőképességi mutatói is javultak, szintén a problémás követelésállomány csökkenése miatt, de a megerősítési döntés tényezőinek egyenlegében szerepelnek a tranzakció kivitelezési kockázatai is. A Moody's szerint ezt tükrözi, hogy a Budapest Bank BCA-besorolása egy fokozattal elmarad a bank pénzügyi profiljától.

Az eszközminőség ugyanakkor a Budapest Bank esetében is javult, a nem teljesítő kinnlevőség-állomány 2019 végére 5,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 8,4 százalékról, a fedezeti ráta ugyanezen idő alatt 83 százalékról 92 százalékra emelkedett, és a Moody's abból a feltételezésből indul ki, hogy ezek a mutatók - a magyar bankszektor egészével együtt - tavaly még tovább javultak - áll az elemzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!