Hitleminősítés - Pozitívra javította az olasz államadós-osztályzat kilátását az S&P

Gazdaság, 2021.10.23

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Olaszország államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings), egyebek mellett azzal az előrejelzésével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járvány sokkja után az idén csaknem öt évtizede nem mért ütemű növekedés várható az olasz gazdaságban.

A Standard & Poor's a péntek éjjel Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette az olasz államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű osztályzatát.

Az S&P ugyanilyen besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

A cég az olasz osztályzat kilátásának javításához fűzött indoklásában kiemelte azt a várakozását, hogy az olasz gazdaság az idén és jövőre "harsogó lendületű" kilábalása várható, miután az olasz felnőtt lakosság 80 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, és már megérkezett az első támogatás a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására és az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF).

Az S&P hangsúlyozza, hogy az Olaszországnak szánt RRF-folyósítások teljes értéke várhatóan eléri az olasz hazai össztermék (GDP) 10,8 százalékát.

Mindezek alapján a hitelminősítő azzal számol, hogy az olasz GDP-érték az idén 6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal növekszik.

Az elemzés szerint az erőteljes bázishatások, a felgyülemlett fogyasztói kereslet, a javuló hitelkondíciók, az adóösztönzőkkel támogatott, élénk építőipari aktivitás és a külső kereslet együttes hajtóereje 1973 óta nem mért ütemre gyorsítja az olasz gazdaság növekedését.

Ebben a környezetben a Standard & Poor's azt valószínűsíti, hogy az olasz hazai össztermék az általa eddig vártnál egy évvel korábban átlépi a 2019-ben - a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben - elért szintet.

Az S&P mindezek alapján arra számít, hogy a GDP-értékhez mért olasz államháztartási hiány a 9,4 százalékos hivatalos idei cél helyett - és a 9,6 százalékos tavalyi szint után - 8,8 százalék lesz 2021-ben, jövőre pedig 5,8 százalékra csökken.

A Standard & Poor's előrejelzése az év végére 144,8 százalékos, 2022-ben 142,9 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátát valószínűsít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!