Hogyan növelhető a műanyag csomagolóanyagok fenntarthatósága?

Gazdaság, 2021.09.20

A fogyasztók környezettudatosságának növekedésével a fenntartható műanyag csomagolás sok gyártó és márkatulajdonos számára elsődleges prioritássá vált.

Gép A fenntarthatósági követelmények kezelése, s ezzel párhuzamosan a magas termelési és teljesítményigények kielégítése kihívást jelenthet.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány ötletet a műanyag csomagolás fenntarthatóságának javítása érdekében:

Tippek a fenntarthatóság növelésére

A műanyag csomagolások környezetre gyakorolt romboló hatása többféleképpen csökkenthető:

  1. Anyaghasználat csökkentésével

A műanyag csomagolás fenntarthatóságának javításának egyik módja a gyártás során felhasznált anyagok mennyiségének csökkentése. Például a fólia szélességének vagy vastagságának csökkentése hatékonyan hozzájárulhat a kisebb anyagfelhasználáshoz.

2.Egyszer használatos műanyagok kiváltásával

Az egyszer használatos műanyagcsomagolási hulladék mennyisége sok fogyasztót aggaszt, sőt most már uniós szintű szabályok is előírják ezek fokozatos megszüntetését. Érdemes tehát többször felhasználható alternatívákat keresni.  

3.Biológiailag lebomló csomagolások használatával

A bioalapú anyagokra való átállás egy másik módja a műanyag csomagolás fenntarthatóságának javítása. Ezek sok tulajdonságukban a hagyományos műanyagokhoz hasonlóan működnek, viszont akár szabadban, akár ipari komposztálólétesítményben lebomlanak.

Ha bizonytalan, hogy ki lehet-e váltani a korábbi csomagolóanyagait lebomló csomagolóanyagokkal, forduljon bátran a Parainesis szakembereihez!

4.Megfelelő ragasztóanyagok használatával

Sokan figyelmen kívül hagyják a ragasztókat és más elemeket, például a festékeket vagy bevonatokat, márpedig ezek is befolyásolják a fenntarthatóságot. Ennek oka, hogy a teljes csomagolásnak csak kis részét képezik, ugyanakkor jelentős szerepet játszanak abban, hogy meghatározzák a csomagolás újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható képességét. Használjon fenntartható termékeket, amelyek újrahasznosíthatók, újrafelhasználhatók vagy komposztálhatók.

5.Technológia javításával

Az anyagfelhasználás csökkenthető a gyártási hulladék csökkentésével, az újrahasznosított műanyagtartalom növelésével is.
 
Milyen további fenntarthatósági célokat kell szem előtt tartani?

A műanyag csomagolások környezeti hatásainak vizsgálatakor nem csak a gyártással kell foglalkozni, illetve a gyártásnál figyelembe kell venni egyéb környezeti hatásokat is. Az elosztás, szállítás, termékhasználat, ártalmatlanítás, újrahasznosítás folyamatát komplexen kell vizsgálni. A műanyag alternatívákkal való összehasonlításakor számításba kell venni az energiahasználatot, a gyártás során képződő hulladékok mennyiségét, a vízfogyasztást, az üvegházhatású gázok és a savasító anyagok kibocsátását is.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!