Hőszigetelő rendszer: a hungarocell, a grafit vagy a kőzetgyapot a legjobb?

Gazdaság, 2021.09.21

Egy hőszigetelő rendszer fontossága ma már szinte mindenki számára egyértelmű. Az viszont még a mai napig is sokakban kérdésként merül fel, hogy milyen típusú legyen ez a hőszigetelés? Mi legyen az a hőszigetelő anyag, amivel elkészül a rendszer? Melyik a legjobb? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Hőszigetelés
Az viszont még a mai napig is sokakban kérdésként merül fel, hogy milyen típusú legyen ez a hőszigetelés? Mi legyen az a hőszigetelő anyag, amivel elkészül a rendszer? Melyik a legjobb? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Miért is fontos a homlokzati hőszigetelő rendszer?

Ha nincs megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelő rendszer a házunkon, akkor a fűtési energia kb. fele elvész. Télen szinte ugyanannyira fűtjük az utcát vagy az udvart, mint a belső teret. Így meglepően magas lesz a fűtésszámla is.

Továbbá a nyílászárók, betonszerkezetek és a födém környékén is kicsapódik a pára a hideg felszínek miatt. Ez pedig penészesedéshez vezet.

Tehát miért is fontos a megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszer? Csökkenthetjük fűtésszámlánkat, nő az otthonunk értéke, javul az otthonunk energetikai besorolása és persze az ingatlanunk értéke is.

Érvek a hungarocell hőszigetelés mellett

Jó hőszigetelő tulajdonsággal bír, és nagyon alacsony az önsúlya. Épp ezért könnyen alakíthatóak, szállíthatóak és beépíthetőek.

Egyáltalán nem káros az anyag az egészségre, de ha nincs megfelelően befedve, akár tűzveszélyessé is válhat. Óvni kell a szerves oldószerektől, amelyek károsíthatják, és ha tartósan kitesszük erős napfénynek, akkor besárgul a felülete. Fontos tulajdonsága még, hogy párazáró.

Mit kell tudni a grafitos hőszigetelésről?

A hungarocellhez hasonlóan ez is polisztirol alapanyagból készül, csak épp grafit hozzáadásával. Ennek köszönhetően kb. 20%-kal javul a hőszigetelő képessége az anyagnak, mert csökken a hővezető képessége. Épp ezért is kedvelik olyan sokan, mert kisebb hőszigetelő rétegvastagság mellett tudja hozni ugyanazt a kiváló hőszigetelő képességet. A beépítése is azonos a hungarocellével.  

A kőzetgyapot, mint hőszigetelő

Ez egy kiváló anyag, ami a tűz terjedését is képes meggátolni. Remek hőszigetelő tulajdonsága mellett rugalmas és nincs hőmozgása. Továbbá kiváló hangszigetelő is, ezért is szeretik sokan alkalmazni. Páraáteresztő anyag, mely víztaszító is egyben, ami nem mellékes az épület zavartalan légzése szempontjából.

A sok pozitív tulajdonságot azonban meg is kell fizetni, ez a legdrágább alapanyag a három közül. Eközben az anyag por formában való belégzése akár veszélyes is lehet az emberi szervezetre.

Akkor most melyiket is válasszam?

Ez sok mindentől függ. A pénzügyi kerettől és az épület tulajdonságaitól mindenképp.

A sima hungarocell egy régóta használt anyag, amivel a legtöbb szakember kiválóan tud dolgozni. Egy profi kivitelezés esetén tartós hőszigetelőként szolgál. A grafitost passzív házaknál szeretik főleg használni a magasabb hőszigetelő képessége miatt. A kőzetgyapotot pedig a nagy forgalmú utak mellett alkalmazzák előszeretettel a kiváló hangszigetelő tulajdonsága miatt.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!